Romain Gary: A virradat ígérete

Romain Gary: A virradat ígéreteA litván származású francia író méltatlanul van elhanyagolva hazánkban. A magyar olvasók eddig mindössze két regényét, az Émile Ajar álnéven írt Előttem az élet, valamint a Lady L. című köteteit vehették eddig kezükbe. A virradat ígérete című életrajzi regénye, amely az író élete első negyven évéről szól, tavaly év végén harmadikként jelent meg magyarul.

Romuska anyja világéletében azt hajtogatta, hogy a fiából Nobel-díjas író lesz majd. A kisfiú azonban nem törődött anyja képzelgéseivel, egészen addig, amíg ki nem derült a mamáról, hogy súlyos beteg. Ezután anyja a betegséggel, ő pedig az idővel veszi fel a harcot, hogy még az életében bizonyítson és valóra váltsa az álmát annak az asszonynak, aki világéletében a támasza volt, és akinek az életét köszönheti.

Az anya-gyermek kapcsolat kendőzetlen szépsége mutatkozik meg a műben, és szinte hihetetlen, hogy egy férfi ilyen érzelmesen, a legkeményebb szívű olvasót is meglágyítóan tud írni arról a kötelékről, amely egy életen át tart. A könyv elolvasása után mindannyian máshogy tekintünk majd édesanyánkra. A háborúk, a vele járó fájdalmak, a szerelem és a halál is szerepet kap a regényben, de a főszerepben mindenekelőtt a mama „tündököl”, akinek akkor is Romuska lesz a világ legjobb írója, ha a fia nem is válik népszerűvé. A regény az igazi, feltétel nélküli szeretet regénye, és minderről Gary oly’ szépen ír, hogy a könyv minden egyes sora megérdemel egy újraolvasást, továbbgondolást.

Az 1960-ban született könyv, amelyben önmaga a regénye hőse, a szerző további arcait mutatja be. Addig is több “arca” volt ismert, összesen 5 különböző álnéven jelentek meg könyvei, a francia Goncourt-díjat például, amelyet minden szerző csak egyszer kaphat meg, egyedül neki sikerült kétszer elnyernie. Természetesen nem a francia kritikusok jószívűsége játszott közre, hanem Gary inkognitója: a másik szerzőt ugyanis a nyilvánosság előtt unokaöccse, Paul Pavlowitch játszotta el. Az igazságra csak a szerző halála után, posztumusz kiadású regényében derült fény…

Romain Gary: A virradat ígérete
Park Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .