Kate Pilloy: Hazug igazságok

Kate Pilloy: Hazug igazságokCsak egy nagyon érdekes téma tudja több száz oldalon keresztül is lekötni az olvasót – a Hazug igazságok esetében a témaválasztás megnyerő, de a kidolgozása indokolatlanul terjedelmes.

A főszereplő egy huszonéves lány, akit teherbe ejt az idősebb, nős pasija, de nem vállalja fel sem a kapcsolatukat, sem a gyereket. Brigitől ezért elfordul a családja, még a családi vállalkozásból is ki kell szállnia, sőt a gyerek megszületése után még a főbérlője is kirakja. Új albérlet keresése közben ismerkedik meg Ádámmal, aki ugyanabba a lakásba akar beleköltözni, amelyikbe ő. Brigi szó nélkül belemegy az összeköltözésbe, ami azért túl irreális: egy kisgyerekes anyuka nem hiszem, hogy szívesen összeköltözne egy teljesen idegen férfival. Ádám azonban rábeszéli, hogy adják ki magukat egy párnak, és vegyék ki a lakást ketten, így megosztoznak a lakbéren és a rezsin is…

Az érdekesebb részek természetesen a beköltözés után következnek – ekkor azonban már majdnem a könyv felénél járunk, ami azt jelenti, hogy több száz oldalon keresztül semmi érdekes nem történik. Mintha Brigi személyes naplóját olvasnánk, napról napra követjük az életét hónapokon keresztül, ahogy felkelnek, megeteti, fürdeti és lefekteti a gyereket – nem túl izgalmas. A mindennapi teendők mellett részletesen megismerhetjük újdonsült barátait is, bár nekem még ilyen részletesség mellett is problémát jelentett néha beazonosítani a szereplőket. Valaki meleg a társaságban, vagy még sem? Valakinek van vaj a fején, vagy mégsem? Feri az egyetlen, akinek később is komoly szerepe lesz a könyvben, az ő bemutatása pont elég lett volna.

Igazából Ádám, a lakótárs lesz, aki mozgatja a szálakat. Időközben kiderül, hogy miért akart annyira összeköltözni Brigivel, nyomós oka volt rá, de emellett beleszeret Brigibe és megszereti a kisfiát is. Bár túlzásnak tűnt, ahogy Ádám rajongani kezd egy ismeretlen gyerek után, de alapjában véve élveztem a két fiatal összemelegedésének történetét.

A szerelem mellett két izgalmas rendőrségi bevetés is történik, amelyek feldobták a történetet. Bár az én hangulatomat itt is beárnyékolta Brigi egyszínűsége és erőltetett stílusa, de Ádám szerepe itt bontakozott ki igazán, mert megmutatta, hogy nem csak gyengéd szerető, de határozott, kemény fiú is.

A “románok” voltak a rosszak a történetben, akik Brigi bátyja révén beházasodtak a családba és átvették az irányítást a cég felett, majd hamisított régiségekben csempészték a drogot Magyarországon keresztül. A “románoknak” nem volt egyetlen jó tulajdonsága sem – nem tudom, mennyire szerencsés a szomszédjainkról ilyen negatív véleményt alkotni, ha román lennék, nem nagyon örülnék ennek a könyvnek. A történet végén persze minden román elnyeri a méltó büntetését, még Brigi újabb kavarásán is sikerül a rendőröknek felülkerekedni és elkapni a bűnözőket…

Kate Pilloy: Hazug igazságok
E-book Könyvház és Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .