Philip Kerr: Sápadt gonosztevő (Berlin Noir-sorozat, 2. rész)

Philip Kerr: Sápadt gonosztevőA sorozat második része később érkezett a vártnál, legalábbis nekem az első rész nagyon tetszett és már vártam a folytatást. Az első részben hangsúlyosabb volt a történelmi és politikai háttér fölvázolása, ezúttal viszont a nyomozás kap nagyobb teret, tehát a könyv elsősorban krimi – kis történelmi beütéssel.

A történet két évvel később játszódik, vagyis 1938-ban. Németországban a nácik már berendezkedtek, és minden energiájukat a háborúra való felkészülésre fordítják. Az ország lakosságát uszítják a szomszédos országok, de még inkább a zsidók ellen. Ebbe a tervbe rondít bele a sorozatgyilkos, aki fiatal, szőke, kék szemű lányokat rabol el, kínoz meg, majd a meztelen holttestüket elhagyatott helyeken eldobja. Persze erről csak a beavatottak tudnak, mert hírzárlatot rendelnek el, nehogy a megtévesztett tömegek az értékes energiákat ne a megfelelő módon vezessék le…

Sajnos a rendőrség is tehetetlen, hála a politikailag motivált kontraszelekciónak, ezért egy magánnyomozót kérnek fel, hogy térjen vissza a rendőrég kötelékébe a nyomozás idejére és göngyölítse föl a bűnügyet, mielőtt a berliniek tudomására jutna. Persze el tudjuk képzelni, hogy milyen visszautasíthatatlan ajánlatot tud tenni Reinhard Heydrich, a Harmadik Birodalom biztonságáért felelős gátlástalan náci. Bernhard Günther magánnyomozó sem tud nemet mondani egy ilyen ajánlatra….

A nyomozás során a rendőrök aprólékosan összegyűjtenek minden lehetséges információmorzsát, ami elvezethet a bűnöshöz vagy bűnösökhöz. Itt-ott persze előbukkan a mindennapok őrülete, ami akkoriban egyre megszokottabbá vált mind a német emberek, mind a nyomozó számára. És ahogy a nyomozás halad előre, úgy bontakozik ki egy ördögi terv, amibe beilleszthető a lányok megölése is. Versenyfutás kezdődik az idővel, meg kell akadályozni a gyilkosokat, hogy megvalósítsák a tervet… Magával ragadó, sodró lendületű írás, nem okoz csalódást. Angolul a sorozat már a 11. résznél jár – várom a következő részt magyarul is!

Philip Kerr: Sápadt gonosztevő (Berlin Noir-sorozat, 2. rész)
Jaffa Kiadó, 2016.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .