Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvárA rohanó hétköznapokban észre sem vesszük a minket körülvevő élőlényeket, pedig ha csak belepillantanánk a Nagyvárosi természetbúvárba, rögtön állatok tömkelegét ismernénk fel. Winkler Róbert írásai eredetileg a Magyar Narancsban jelentek meg, könyv formában pedig immár ez a harmadik kiadás, amelyben több mint kétszáz oldalon keresztül olvashatunk olyan állatokról, amelyekkel nap mint nap összefutunk a városban.

Az állatok bemutatása ABC sorrendben történik, az aranysakállal kezdődik és a verébbel fejeződik be. A kötet harmincöt állat bemutatását tartalmazza, mint például a bodobács, a bolha, denevér, éti csiga, fülbemászó, katicabogár, patkány, poloska, szarka, tetű stb. Mindegyik állatnál külön ki vannak emelve a fontosabb tudnivalók vagy egy-egy érdekes felfedezés. Minden fejezetnél megtudhatjuk, melyik állat hol honos, kb. mennyi ideig él, mekkora a súlya és így tovább.

Az állatok között vannak kevésbé érdekesek is, például a bodobács, akiről hiába olvastam oldalakat, tegnap a játszótéren még mindig hidegen hagyott a látványa. Viszont a katicabogárról nem is gondoltam volna, hogy ilyen sok fajtája létezik, az éti csiga igazi ínyencségnek számít, a pók pedig harap, és nem csíp, ami sokkal jobban fáj, mint egy szúnyogcsípés. A fecske mindig meghatározott útvonalon repül, a feketerigó nem csak szép, de a hangja is gyönyörű – nagyon sok állatról jutottam új és érdekes információhoz. A szerző az általános tudnivalók mellett sok érdekességre és saját tapasztalatra is kitér, ezzel még színesebbé és viccesebbé teszi a témát. Az éti csiga pörkölt ötlete vagy a bodobács párzós projektje például kifejezetten tetszett, ahogy a varjak nagyon vicces etetése is…

A könyvben párzásról, hímivarsejtekről és anális szexről is szó esik, ezért a könyv hátoldalán feltüntetett 12 éves kor alatt nem érdemes gyerekek kezébe adni. Ráadásul az állatok többségükben bogarak és csúszómászók, így az illusztrációk rémisztőek lehetnek a kisebbek számára. Az én hét éves lányom például messziről kerüli a könyvet, miután egyszer átlapozta… Ugyanakkor a képek technikailag jól sikerültek, alaposan bemutatják a pici állatok testfelépítését is, percekig lehet tanulmányozni például a pók testfelépítését alulnézetből.

Sokan vannak, akik a tudományos tévécsatornák műsorából már alaposan ismerik az összes egzotikus állatot, ami a szavannákon, az esőerdőkben vagy az Antarktiszon él, de ha az utcán szemberepül egy bogár vagy madár, semmit sem tudnak róla. Éppen ezért érdemes elolvasni ezt a nagyon vicces, mégis alapos, vagyis szórakoztatva tanító könyvet, hogy legközelebb már ismerősként köszönthessük az udvarba betévedő sünit, a fák alatt rohangáló bodobácsokat vagy az éjszaka feltűnő denevéreket. A Magyar Narancs honlapján is el lehet olvasni az eredeti cikkek egy részét, de ezek a könyvben már aktualizálva, illetve illusztrálva jelentek meg. Ha kedvcsinálóként csak egyet elolvasnál, az a vetési varjúról szóló legyen…

Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár
Bookline Könyvek, 2016.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .