Karen Dionne: A lápkirály lánya

Karen Dionne: A lápkirály lányaAz Andersen-féle, hasonló című mese ihlette regény egy nő és a lánya bántalmazásáról szól, rejtélyes, elgondolkodtató és szívbemarkoló történet.

A kötet főszereplője Helena, aki a lápvidékén született és nőtt fel. A könyv elején már felnőtt, férjével és két lányával éli idilli mindennapjait. Itt kapja a hírt, hogy az apja, akit tíz évvel ezelőtt ő juttatott börtönbe, megszökött. Ez felbolydítja a család életét: Helena eddig senkinek sem beszélt a múltjáról, most azonban lehullt a lepel a titkáról. Férjének zokon esik a hazugság, ezért a lányaikkal együtt elutazik a szüleihez, Helena pedig elhatározza, hogy megkeresi az apját. A keresésben segíti Helenát mindaz, amit a szüleitől örökölt és tanult: a nyomkövetés, a vadászat, az agresszivitás, de a kitartás és a túlélés képessége is.

Keresés közben felidézi a múltját: Helena édesanyját még tizenévesen rabolta el az apja. Elcsalta őt, beültette a kenujába és a láp egyik elhagyatott kunyhójában a rabszolgájává tette. Látjuk az elrabolt lány lelkiállapotának változását: egy idő után már nem is törekedett a menekülésre, beletörődött a sorsába.

A legszerencsésebb úgy olvasni a könyvet, ha érzelmileg elhatárolódunk a szereplőktől, különben megszakad a szívünk: Helena édesapja ugyanis durván verte és erőszakolta mind Helena anyját, mind a később megszületett Helenát. Helena életében a serdülőkor hozott változást, amikor a legtöbb gyerek a szülei ellen fordul, és fokozatosan felnyílt a szeme. Mivel az apjának nem sikerült teljesen kizárnia a külvilágot, Helena egyre jobban vágyott a szökésre, ez jelentette végül az apja vesztét is.

A könyvben a három idősík párhuzamosan fut egymással, de végig jól érthető marad, hogy mikor kiről van szó. A két nő története szívbemarkoló, kegyetlen, de egyben csodálatra méltó is. Viszont a könyv nem kifejezetten thriller: sok a gusztustalan és fájdalmas rész, de nem borzongat, nem ijesztő: egy bántalmazó és két bántalmazott kapcsolatát írja le. Ezzel együtt jól kitalált és jól felépített történet, érdekesek a szereplők, és a könyv nem is túl hosszú. Thrillernek nem elég titokzatos, de érdekes és olvasmányos.

Karen Dionne: A lápkirály lánya
Agavé Kiadó, 2017.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .