Max Brooks: Zombi túlélő kézikönyv

Max Brooks: Zombi túlélő kézikönyvMax Brooks nagyon pihent lehetett, ha 2003-ban, a Saturday Night Live tévéshow írása mellett még maradt ideje összeállítani egy ilyen kézikönyvet. Meglepően alapos munkát végzett, kár, hogy a humorát viszont fenntartotta a show számára.

Én legalábbis azt hittem, hogy a könyv vicces lesz, esetleg izgalmas, de egyik sem, és nem azért, mert nem értem az iróniát. A kiindulópont szerint egy bizonyos vírus miatt lesznek az emberek zombik, és ez a vírus időről időre felbukkan a történelem során. A korábbi zombitámadások során fontos tanulságokat lehetett levonni, és tudományos vizsgálatok is zajlanak a témában. Az első meglepetés tehát az volt, hogy a könyv abszolút nélkülözi a humort, érdekesség, hogy a szerző személyesen viszont kifejezetten viccesen tud ugyanerről a témáról előadni.

A második meglepetés, hogy a kézikönyv kifejezetten alapos. Minden létező lehetőségre kitér, és véleményezi, hogy jó ötlet-e, segíthet-e zombitámadás esetén. A gépfegyver például csak kilyukasztja a zombik testét, ami alig hátráltatja őket, az agyuk viszont esetleg sértetlen marad, tehát támadni fognak tovább. Egy kisebb pisztollyal nehéz jól célozni, az ideális lőfegyver tehát a gépkarabély, amivel pontosan fejbe lehet őket lőni. A kézifegyverek közül a kardot vagy a tőrt ajánlja, de részletesen elemzi az összes többit is, ideértve például a buzogányt vagy a parittyát. Megtudjuk, hová érdemes elbújni zombitámadás esetén, jó ötlet lehet például a börtön, ha a raboktól eltekintünk, a kórház viszont rossz ötlet, mert bár gyógyszerek és kaja rendelkezésre állnak, a helyszín jellegéből adódóan ott keletkezik a legtöbb zombi is… Ilyen alapos tudásanyaggal természetesen nem lehet vitatkozni, bár egy tárgyi tévedést észrevettem, ez pedig a zombik sebességével kapcsolatos. A szerző véleményével ellentétben a zombik nyilvánvalóan nem csak csoszogni tudnak, hanem futni is. Nézzük meg bármelyik filmet a témában, látszik, milyen gyorsan tudnak futni (általában pont gyorsabbak a kövér statisztáknál, viszont lassabbak a sportos főszereplőnél).

A könyv tehát hasznos lehet egyrészt zombitámadás esetén, de akkor is, ha valaki mondjuk zombis történetet akar írni, esetleg forgatni. A Walking Dead című képregény-sorozat például 2004-ben, közvetlenül ennek a könyvnek az (eredeti) megjelenése után indult el, és a kézikönyv számtalan ötletét, szituációját felépítették benne (egy része például kórházban és börtönben játszódik). Nem beszélve a Zombieland című filmről, amelynek ifjú főszereplője tételesen is felsorol néhány szócikket, mint tanácsokat, amelyek segítségével életben maradhatunk zombitámadások esetén. Ezek szinte szó szerint ebből a könyvből lettek kimásolva, a kötet tehát másoknak is nagy segítség lehet, akik színvonalas zombis történetet kívánnak írni, és további ötletforrás lehet a könyv végén elmesélt ötvenvalahány történelmi jellegű zombitámadás leírása is…

Max Brooks: Zombi túlélő kézikönyv
Könyvmolyképző Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .