Gillian Flynn: Holtodiglan

Gillian Flynn: HoltodiglanAmy és Nick házassága sokáig harmonikusnak látszik… de hirtelen minden megváltozik. A könyv témája, hogy mire képes egy érzelmileg és fizikailag elhanyagolt, majd megcsalt feleség.

A könyv első részében fejezetenként váltakozva ismerjük meg a feleség és a férj véleményét egy-egy témával kapcsolatban. Nick inkább csak elmélkedik, Amy viszont rendszeres naplót ír a mindennapjaikról. Ezek a fejezetek sajnos eléggé unalmasak, mégis alaposan bemutatják, mennyire másképp látja időnként ugyanazt a szituációt egy nő és egy férfi. Biztos vagyok benne, hogy sok nő olyan feleség szeretne lenni, amilyennek Amy eleinte tűnik: elnéző, belátó és szófogadó. Sajnos a könyvből az derül ki, hogy ez általában nem elég a férfiaknak, mert ők a jó fej csajt keresik a nőkben, akik szeretnek sörözni, bulizni és a szex terén is kielégítik a férfiak vágyait. Amy a saját bőrén tapasztalja meg, hogy nem éri meg olyan oldalunkkal behálózni egy férfit, amilyenek valójában nem vagyunk, mert később sokkal nagyobb csalódást okozunk a partnerünknek, magunknak pedig nagy adag fájdalmat.

A könyv második felétől váratlan fordulatot vesz a történet: Amy eltűnik! A rendőrség mindenáron rá akarja bizonyítani Nickre, hogy megölte a feleségét, és van is okuk gyanakodni rá, de pont amiért annyira erőltetik, kezdettől fogva valószínű, hogy semmi köze nem lesz hozzá. Kiderül viszont, hogy Amy az egész házasságuk alatt csak színlelt, és a naplójában leírtakból egy szó sem igaz. Ennél zseniálisabb fordulatra nem is volt szükség, hogy izgalmassá tegye a könyv második felét! Bár több helyen túlzásnak éreztem Amy elszántságát, de azzal, hogy mindig egy lépéssel mások előtt jár, izgalmassá teszi a történetet. Hangulatingadozásai a könyv hangulatát is kettősé teszik: hol izgalmas, hol idegesítően unalmas.

Egy nem mindennapi házasságba kapunk tehát betekintést, amelyben felszínre kerülnek kisebb-nagyobb akadályok, sokszor egymás idegeire és egészségére mennek – mégsem tud egyikük sem nemet mondani a másiknak.

Gillian Flynn: Holtodiglan
Alexandra Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .