John Grisham: A csaló

John Grisham: A csalóMit tehet egy középszerű ügyvéd, ha tízéves börtönbüntetése felénél jár, de szeretne előbb szabadulni? Például cselhez folyamodhat.

Malcolm Bannister állítása szerint ártatlanul került egy szövetségi fogolytáborba, ahol már öt évet töltött el. Könnyen megszökhetne, de ő mást tervez. Amikor megölnek és kirabolnak egy szövetségi bírót, hozzá is lát terve megvalósításához. Alkut ajánl a hatóságoknak: megnevezi a gyilkost, ha cserébe bekerül a tanúvédelmi programba. Mivel a nyomozás nem halad, az FBI elfogadja a feltételeit. Minden jól alakul, a vádlott vallomást tesz, Bannister pedig új arccal és névvel új életet kezdhet. És ez még csak a történet eleje: a vádlott családja titokzatos módon a frissen szabadult ügyvéd nyomára bukkan, akinek ezért menekülnie kell. Hogyan szivároghatott ki a szigorúan őrzött titok? Vajon Bannister a valódi tettest nevezte meg? Miért bujdosik még az FBI elől is? Hová vezetnek a csapongónak látszó utazásai? Mi a végső terve? Ezek a kérdések teszik izgalmassá a történetet.

Régen találkoztam ennyire „letehetetlen” könyvvel. Közel sem irodalmi műremek, és meg sem próbál annak látszani. John Grisham nem cizellált, lírai fogalmazásáról, vagy az emberi lélek mély és értő bemutatásáról híresült el, ő egy profi szórakoztató-művész. A stílusa intelligens, mégis nagyon egyszerű, így könnyű megérteni még az összetettebb gondolatmeneteket is. A történet nem olyan csavaros, mint a fülszöveg ígéri, de a fordulatok váratlansága, az információk megfelelő ütemű tálalása miatt annak tűnik. Ez nem kis varázslat, bárki okosnak érezheti magát, amikor egy-egy kérdés megfejtésére előbb jön rá, mint a nyomozó hatóság legravaszabb ügynökei.

A könyv akkor is fent tudja tartani az érdeklődést, amikor épp nem pörögnek az események. Jól felépített párbeszédekből vagy a főszereplő narrációjából sok érdekességet tudhatunk meg az amerikai börtönviszonyokról és igazságszolgáltatásról, az FBI kihallgatási módszereiről, vagy éppen a tanúvédelmi programról.

Lélektani szempontból van egy-két kérdés, ami miatt elégedetlenek maradhatunk, például hogyan tud a főhős ilyen könnyen elszakadni hőn szeretett fiától, vagy hogyan tud megbízni egyes személyekben olyan nagyon, míg másokban olyan kevéssé, de ezeken nem érdemes fennakadni. A könyv krimi, nem dráma, kellemesen szórakoztató könyv. Álmatlan éjszakáink nem lesznek miatta, de jó néhány élvezetes, olvasással eltöltött órát biztosít.

John Grisham: A csaló
Geopen Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .