George R. R. Martin (szerkesztő): Fekete lapok (Wild Cards-sorozat, 1. rész)

George R. R. Martin: Wild Cards (Wild Cards-sorozat, 1. rész)Földönkívüli vírus pusztít New Yorkban, amely sokakat megöl, másokat eltorzít, néhány embert viszont különleges tulajdonságokkal ruház fel. A kötet a George R. R. Martin és barátai által írt sorozat, a Wild Cards első kötete, az év eddigi legnagyobb meglepetése.

George R. R. Martin elsősorban a Trónok harca szerzőjeként, vagyis íróként ismert Magyarországon, pedig irodalmi tevékenységének legalább ekkora részét képezi a szerkesztés, amikor mások munkáit gyűjti össze, szerkeszti és publikálja kötetekben. Számtalan antológia fűződik a nevéhez, mint például a nemrég magyarul is megjelent Zsiványok. A Wild Cards-univerzum megteremtése is a szerkesztői munkái közé tartozik: George a barátaival – mindannyian írók – szerepjátékozott, amikor kitalálták, hogy történeteket kellene írni a játék közben kitalált eseményekről, szereplőkről. Az első Wild Cards-kötet 1986-ban jelent meg és olyan sikeresen megalapozta az univerzumot, hogy eddig összesen 23 rész jelent meg (angolul), számtalan szerző számtalan írásával, sőt, nemsokára valószínűleg a Wild Cardsból is tévésorozat lesz… George R. R. Martin neve egyébként nem csak reklámfogás a borítón: valóban ő a sorozat lelke, az összes lexikális adat és szereplő ismerője, a szerzőket összefogó legfontosabb szerkesztő – miközben egy-egy fejezetet is írt a kötetekbe.

A Wild Cards-univerzum alaptörténete, hogy a második világháború lezárása után egy, az emberiséggel azonos genetikai felépítésű idegen faj rajtunk akar tesztelni egy új biológiai fegyvert. Többen is megpróbálják ezt megakadályozni, de sajnos nem járnak sikerrel: New York felett elszabadul a vírus. Az okozott genetikai módosítás véletlenszerű, minden fertőzött embernél egyedi, és a legtöbben azonnal belehalnak. Mások túlélik, de így is elég rosszul járnak, ők a jokerek, ennél is kevesebben viszont előnyös tulajdonságokat szereznek, ők lesznek az ászok. Ezzel lényegében kész is az univerzum, amelyet zseniális írók népesítettek be és immár magyarul is megismerhetjük.

Az első kötet első részében felépül az univerzum: megérkezik Dr. Tachion, aki idegen, de a jók közül, tisztában van a támadás veszélyeivel és megpróbálja megakadályozni azt. Később igyekszik segíteni a sérülteken és állandó szereplője lesz a kötetnek, illetve az egész sorozatnak. Megismerkedünk a később legendává váló Rakétakölyökkel – Jetboy nevét kár volt magyarosítani, ez a Rakétakölyök elég idétlenül hangzik. Ő is megkísérli megakadályozni a vírust hordozó bomba felrobbantását, de ő sem jár sikerrel, a neve viszont örökké fennmarad…

Ezután pedig elindul az ászok és jokerek hosszú sora, kezdve Croyddal, aki nem egyféle változást szenvedett el, hanem egy ideig ilyen, egy ideig olyan lesz… Utána jön a Négy Ász története, akik sajnálatosan belekeverednek a politikába és nagy hatással lesznek a képességeiket később felfedező ászokra is. Ezután olyan hősök következnek, akik számára sokáig egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy ászok: a Teknős, akit George R. R. Martin talált ki (és írt róla fejezetet), majd Fortunato, a strici, aki egy sajátosan elsülő szexuális aktus révén ébred rá a képességeire…

A könyvben vannak gyengébb részek is, mint a szürreális Odalent című fejezet, vagy a legendás Hunter S. Thompson által írt Félelem és rettegés Jokertown-ban – marketinges szempontból nyilván jól jött, hogy a nevét szerepeltetni tudták a kötet szerzői között, a rövidke történet azonban semmiről sem szól és unalmas.

Utána viszont a Jokertownban játszódó Zsinórok már szuper történet, izgató szex-szel, kőkemény politikával, kitűnő hősökkel és fordulatokkal. Ezután Szellemlány pörgős története az én személyes kedvencem lett: egy tinédzser lány a ribanc barátnőjét keresi az éjszakában, miközben összefut Croyddal, akit nem ismer fel, viszont ráébred, valójában mekkora ász ő maga is… Végül egy kis gengszterkedés, leszámolás New Yorkban, ez is klassz történet.

A George R. R. Martin által összefogott szerzők kreatívan és változatosan mozognak a Wild Cards-univerzumban, számtalan különleges képességű hős számtalan különleges kalandot élhet át benne, miközben egy alternatív történelmet is megismerhetünk. A sztorik a személyiségekre koncentrálnak, a szereplők fizikai és biológiai változásai csak kiindulópontjai (vagy fordulatai) az eseményeknek. A könyv egyértelműen felnőtteknek szól, a stílusuk egységesen sötét és durva, de közben nagyon-nagyon szórakoztató is.

A vírus leginkább New Yorkban terjedt el és az első kötet teljes egészében New Yorkban játszódik, de amint a függelékből kiderül, más városokba és országokba is eljutott, érintőlegesen szóba kerülnek például a szovjetek saját ászai… A Libri Kiadótól bátor, és egyben nagyszerű vállalkozás, hogy egyáltalán belefogtak ennek az irgalmatlan méretű sorozatnak a kiadásába. A könyvnek a Trónok harcához abszolút semmi köze nincs, viszont a szuperhősös történetek, a science-fiction és az urban fantasy kedvelőinek is tetszeni fog, szerintem az év egyik legnagyobb, legkellemesebb meglepetése.

George R. R. Martin (szerkesztő): Fekete lapok (Wild Cards-sorozat, 1. rész)
Libri Kiadó, 2017.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .