J. K. Rowling: Átmeneti üresedés

J.K. Rowling: Átmeneti üresedésA méltán világhírű szerző új könyvére milliók vártak, és mindenkit az érdekelt: meg tudja ugrani Az átmeneti üresedés a Harry Potter-könyvek színvonalát? Ez a regény azonban egy ízig-vérig felnőtteknek szóló társadalmi dráma, amelynek élvezetéhez szociológiai érdeklődés is kell.

A negyvenes Barry Fairbrother a Pagford város önkormányzatánál végzett munkáját mindig is a családja elé helyezte, ám a változtatásra már nem maradt ideje: a házassági évfordulója napján váratlanul összeesik és meghal. A megüresedett helyét többen is szeretnék betölteni, ezért megindulnak a kampányok, a piszkos játékok, a tét a hatalom megszerzése. A legnagyobb vitát a Pagford melletti lerobbant lakótelep, Parlag kelti, amelyet a város lakói szeretnének eltüntetni a föld színéről, ám Barry Fairbrother miatt mindeddig nem sikerülhetett. Miközben Pagford lakói egymással versengenek, fény derül az első ránézésre nyugodt és idilli közösség tagjainak apró titkaira.

Számos sztereotípiára ismerhetünk rá: könnyedén ítélkezünk mások fölött, miközben mi sem vagyunk különbek másoknál, a tinik küzdenek a felnőtté válással, a szüleik kicsinyesek, önzőek. Vannak, akik jól felépített álca mögé rejtőzve élik le az életüket és vannak, akik mindig kimondják, amit gondolnak. A szereplők egy része komoly karakterfejlődésen megy át, mások a természetüknél fogva képtelenek a változásra.

A regény dramaturgiája nagyon jól van felépítve, a befejezés sokak számára nagy meglepetés lesz. A fordítás szintén remek, a súlyos tartalom ellenére könnyen olvasható magyar szöveget kaptunk. Egyedüli hibaként a dal- és versszövegek angol nyelven való megőrzését nem tudom hova tenni, ezek fordítását valamiért itt mellőzték.

A könyvet csak azoknak ajánlom, akik képesek elvonatkoztatni a varázslóvilágtól, hogy szembenézzenek korunk valódi társadalmi nehézségeivel. Ha valakit hidegen hagynak a közösségi problémák és az eltérő társadalmi helyzetű emberek közti különbségek, könnyen csalódhat!

J. K. Rowling: Átmeneti üresedés
Gabo Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .