Matt Forbeck – Jeff Grubb: Guild Wars – Ascalon kísértetei

Matt Forbeck - Jeff Grubb: Guild wars - Ascalon kísérteteiEgyre népszerűbbé válnak a számítógépes játékok alapján íródott könyvek – az Ascalon kísértetei is a népszerű GuildWars világához kapcsolódik.

A GuildWars világának az alapját egy 250 évvel korábbi történet képzi: Adelbern király a charrok visszaverése érdekében megidézte és ezzel szabadon engedte a Gyiloktüzet. Azzal azonban nem számolt, hogy nem csak az ellenségeit, hanem saját népét, az embereket is elpusztította a mágia. Az elhunyt ascaloni emberek azonban feltámadtak, hogy kísértetként is megóvják a birodalmat a gonosztól. 250 évvel később Jennah, Ascalon királynője, hogy megmentse népét, megpróbál ismét békét kötni a charrokkal. Azonban ők addig nem hajlandók az egyezség megkötésére, míg meg nem szerzik a Kán-Úr Karmát, amelyet Ascalon romjai rejtenek. A Karma megszerzésére Dougal Keane-t, az embert küldik, aki korábban sikeresen túlélt egy találkozást a kísértetekkel.

Eleinte nehezen rázkódik bele az ember ebbe a fantasztikus világba, ez talán betudható annak, hogy aki nem ismeri a játékot, annak hirtelen sok lehet az új fajokkal való megismerkedés. Viszont a kötet felépítésére nem lehet panasz. A szerzőpáros bámulatos érzékkel nyúl a karakterek formálásához, azok bemutatásához. Már rögtön az elején érezhetővé válik a szereplők közti feszültség, a karakterek mind tökéletesen kidolgozottak, megfelelő és hiteles választ kapunk cselekedeteikre. A szereplőkön túl a sztori sem klisék halmazára épül, hanem mutat valami eredetit is, ami manapság igen nagy érték a fantasy-könyvek között. A világ is ugyanolyan pontossággal van kidolgozva, mint annak lakói: a múlt és a jelen, a bizonytalan jövő, a mágia, a háborúk, az árulások, a barátságok mind-mind szerves részét képzik a történetnek.

A magyar kiadás is dicséretre méltó: a fordító ügyes munkát végzett, ráadásul plusz pont jár a kötet végén található szószedetért, amely az idegen nevek fordítását tartalmazza. Emellett kronológiát és térképet is találunk a kötet elején. A borító teljes mértékig illik a történethez, számomra pedig az is külön öröm volt, hogy a könyvet kis méretben adták ki, így könnyedén befért a táskámba utazásnál.

Egy igényesen megírt, unalomtól és kliséktől mentes, ízig-vérig eredeti szereplőkkel és meglepően nagy fantáziával megáldott világról olvashat, aki úgy dönt, hogy kézbe veszi Matt Forbeck és Jeff Grubb regényét. Kíváncsi leszek a folytatásra, amely az Edge of Destiny címet viseli, annál is inkább, mivel a szerző személyében változás lesz, ugyanis azt a regényt már J. Robert King jegyzi.

Matt Forbeck – Jeff Grubb: GuildWars-Ascalon kísértetei
PlayOn Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .