Matt Bondurant: Fékezhetetlen

Matt Bondurant: FékezhetetlenMatt Bondurant második, magyarul megjelent regénye a szerző felmenőinek életét, a Bondurantok izgalomban és drámában is egyaránt bővelkedő történetét meséli el. A kritikusok – ahogy az a kötet hátlapján is olvasható – az írót Cormac McCarthy-hoz hasonlítják, és valóban sok párhuzam húzható a két szerző között: a férfias erények és a férfiak közötti érzelmek kiemelése, az agresszió és a vadság lírai leírása.

1918-ban, amikor felütötte fejét a spanyolnátha, a család nagy része életét vesztette. De ez csak a kezdet, a könyv jórészt a 20-as és 30-as években játszódik. A szesztilalom idején Matt nagyapja és annak két testvére, vagyis a három Bondurant fiú törvénytelen úton próbálnak meggazdagodni.  A kötetben megjelenik a legtöbb olyan téma, ami érdekessé és izgalmassá teszi a korszakot: korrupció, vérbosszú, a testvérek közötti kötelék erőssége, a szerelem, és persze nem hiányozhat jó pár kocsmai verekedés sem.

A szerző utószavából kiderül, hogy nem mindegyik szereplő létezett a valóságban, néhol egy-egy karaktert több emberből gyúrt össze, ennek ellenére kijelenthető, hogy igazinak tűnő, hús-vér figurákkal operál. A cselekmény nagy része pedig valóban megtörtént, és bár a legnagyobb része szájhagyomány útján jutott el az utókorhoz, a főbb események megtörténtét írásos bizonyítékok is alátámasztják.

Bondurant azonban messze elmaradt McCarthy mögött: néhol túl részletesen írja le a dolgokat, a regény tele van naturalizmussal, a valósághűség miatt pedig a könyv egy-két szárazabb, a kötetbe nem illő részt is tartalmaz. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy Bondurant rossz író lenne, sőt, örülnék, ha minden szerző ilyen minőségű regényt tudna letenni az asztalra második műveként, csak az arányokat kellene még jobban eltalálnia. Mindenképp érdemes tehát kézbe venni a könyvet annak, aki kedveli az efféle „gengszter-történeteket”, de aki a könnyedebb stílushoz van szokva, az vigyázzon, mert könnyen érhetik meglepetések…

Matt Bondurant: Fékezhetetlen
Athenaeum Kiadó, 2012.

(x) A kötet megvásárolható 21% kedvezménnyel az Új Könyvek webáruházban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .