Isabel Allende: Kísértetház

Isabel Allende: KísértetházA chilei írónő leghíresebb és legnépszerűbb műve a Kísértetház. A kötet igazi családregény: a Trueba família életét követhetjük nyomon a XIX. század végétől kezdődően a XX. század második feléig, és megismerhetjük Chile fontosabb történelmi eseményeit is.

A szerző a történet mellett nagy hangsúlyt fektetett a szereplőkre, a karakterek megalkotására is. Igazi romantikus alakká válik Esteban, aki jóformán a semmiből küzdötte fel magát vagyonos földbirtokossá. De nem csak ezért, hanem nagyon is emberi tulajdonságai révén marad emlékezetes az alakja, aki iránt egyszerre érezhetünk gyűlöletet és szeretetet is. Érdemes szót ejteni Clara del Valléről, Esteban nejéről is, aki egész életét elzárkózva élte le, a külvilággal csak ritkán, és rövid ideig tartott kapcsolatot. Alakja segítségével nyer egy kis misztikumot a regény, hiszen ő gyakran beszélgetett szellemekkel.

A többi szereplőt is remekül és nagyon emberi módon ábrázolja az írónő, egyiküknél sem érezhető, hogy túlzottak vagy irreálisak lennének a cselekedetei. A regény olyan, mint egy jól megírt színdarab: minden karakterre szükség van, tűnjön az bármilyen jelentéktelennek, a nagy egésznek elmaradhatatlan részét képezi.

Allende nagyszerű hangulatot tud varázsolni regénye lapjaira, ahogy egyre mélyebbre merülünk a történetben, annál nehezebb kiszakadni belőle és visszatérni a valóságba. A mágikus realizmussal teli könyvek (főleg Marquez) kedvelőinek bátran ajánlom ezt a kötet, amely gyönyörűségével és nyomorúságával 1982-es első megjelenése óta a szépirodalmi regények egyik új csillagává vált.

Isabel Allende: Kísértetház
Geopen Kiadó, 2012.

(x) A kötet megvásárolható 21% kedvezménnyel az Új Könyvek webáruházban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .