J.R.R. Tolkien: Tolkien meséi

J.R.R. Tolkien: Tolkien meséiDecember közepétől a hazai mozik is vetítik a Gyűrűk Ura-trilógia előzményfilmjét, a Hobbit első részét. A bemutató soha nem tapasztalt érdeklődést keltett a mester művei iránt, így az elmúlt hónapokban sorra jelentek meg újra Tolkien régebbi regényei, befejezetlen és mindmáig kiadatlan írásai – köztük a Tolkien meséi.

Az első mese, a Kóborló és a varázsló főhőse egy kiskutya, akit a délutáni játékában megzavarnak a varázslók azzal, hogy elveszik a labdáját. Kóbor (a kutya) mérgében megharapja a mágust, aki viszonzásul átkot sújt rá: nappal mozdulatlanul kell ülnie bábuként, csupán éjjel mozgathatja meg a tagjait. A kiskutya innentől kezdve folyamatosan bajba keveredik. Sárkányok, varázslók, hableányok és gnómok tarkítják Kóborló útját, vagyis egy ízig-vérig meseregény boldog olvasóivá válhatunk. A történet bájossága miatt érdemes arra is, hogy a gyerekeknek folytatásos esti meseként olvassák fel a szülők.

A sonkádi Egyed gazda több kiadásban és több fordításban is megjelent már, ebben a kötetben a Gyűrűk Ura fordítójától, Göncz Árpádtól olvashatjuk a magyar változatot. A történet tipikus példája annak, hogyan válhat egy hétköznapi emberből hős. Sárkányok, óriások, mágikus eredetű kardok és más varázslatos dolgok teszik színesebbé az amúgy sem unalmas történetet, amelyben a jó és a rossz szétválasztása, és a mesékben szokásos boldog befejezés gondoskodik arról, hogy ezt a történetet is mosollyal az arcunkon fejezzük be.

A woottoni kovácsmester története a tündérek birodalmába kalauzolja el az olvasókat. Egy varázserejű tárgy segítségével főhősünk híres kovácsmesterré válik, amelynek révén meseszép eszközöket tud készíteni. Az utolsó történet pedig, A levél (szintén megjelent már más fordításban korábban) kissé eltér a többi írástól filozofikus hangvétele miatt. A szűrrealitás határán mozgó történet ezért nem is tekinthető mesének: folyamatos benne a váltakozás, az időugrás, így nagyon kell figyelni arra, hogy mikor, melyik szereplő kihez beszél.

Tolkien egyes műveit a kritikusok csak az igazán nagy rajongóknak ajánlják, de ezt bátran kézbe veheti az is, aki csak a Gyűrűk Urát, esetleg A hobbitot olvasta még, sőt én azoknak is ajánlom, akik csak most ismerkednének meg a regényeivel. Tolkien hatalmas fantáziája, a gyermekek iránti szeretete ugyanis ezeken a történeteken is érződik, a felnőtt olvasók pedig ideig-óráig visszatérhetnek gyermekkoruk csodás emlékei közé.

J.R.R. Tolkien: Tolkien meséi
Partvonal Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .