J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei

J.R.R. Tolkien: Húrin gyermekeiJ. R. R. Tolkien félkész műve, a Húrin gyermekei 2008-ben jelent meg először magyarul. Az új kiadásra öt évet kellett várni, de megérte, ugyanis kivitelezésre illeszkedik a szerző többi kötetéhez, valamint a Magyar Tolkien Társaság is ellenőrizte.

A Húrin gyermekei évezredekkel a Gyűrűk Ura története előtt játszódik, ahogyan a Befejezetlen regékből is kiderül az Óidőkben. Akkor élt Húrin, aki szembe mert szállni a gonosz Morgoth-tal, aki idővel fogságba ejti a férfit és átkot bocsát minden utódára. Húrin fia, Túrin a főhőse ennek a történetnek, aki bár kicsi korától kezdve a tündék bizalmát és védelmét élvezi, nem tudja elkerülni a végzetét.

Érdemes tudni, hogy Tolkien életében csak két könyvet adatott ki: A hobbitot és A Gyűrűk urát. A többi kötet – mint a fent említett Befejezetlen regék, A szilmarilok vagy éppen a tizenkét könyvből álló Középfölde krónikái, amelynek első két része magyarul is elérhető Az elveszett mesék könyve címen – mind a szerző halálát követően jelent meg, és egyik sem teljesen befejezett alkotás. Éppen ezért fia, Christopher Tolkien a fennmaradt szövegeket és jegyzeteket vetette egybe, eleget téve a rajongók csillapíthatatlan éhségének. Azonban úgy érzem, a hagyaték kezelőjeként próbál minél többet kisajtolni Középfölde fanatikusaiból, hiszen több kötetnél is átfedéseket találunk. Ezt a történetet például már olvashattuk a Befejezetlen regékben, az első néhány bekezdés szó szerint megegyezik, a magyar változat a fordítóváltás miatt különbözik csupán. Némileg talán kibővült a sztori, de itt jó, ha húsz oldalról beszélünk, talán ennyi lehet a Húrin gyermekei javára.

Az igazi rajongóknak mégis érdemes kézbe venni a kötetet, hiszen mégis csak ez a legteljesebb változata a szövegnek. Szerkesztőként csak dicsérni tudom Christopher Tolkient, mert a jobb érthetőség kedvéért más történetekből is egybegyűjtötte az ide vonatkozó részeket, továbbá kiejtési útmutatóval, családfákkal, térképekkel és a nevek jegyzékével látta el a kiadást. A kötet végén egy közel húsz oldalas összefoglalót is olvashatunk a szerkesztői munkáról, valamint apja hagyatékáról.

Habár a történet alig kétszáz oldal, mégis talán ez az egyik legsötétebb, legkomorabb és ennek megfelelően legnehezebben befogadható Tolkien-mű, ami magyarul megjelent. A Túrinon ülő átok előre vetíti mindazt a tragédiát, ami az egész család életére kihatással van, az olvasó pedig hiába reménykedik a szereplőkkel együtt, hogy sikerül kibúvót találni, legbelül érzi, hogy végül veszteni fog. Ebben a tekintetben igazi rege ez, az ősi istenekhez és eredetmítoszokhoz hasonló eposz, amely ilyen formán nem csak a szerző, de a mitológiák rajongóinak is kedvére lehet. Ugyanakkor tényleg csak az igazi hardcore rajongóknak tudom ajánlani a könyvet: a kissé depresszív hangulatú történethez emelkedett, archaizált szöveg párosul tele nevekkel és helyszínekkel, ami megfeküdheti az ember gyomrát.

J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei
Európa Könyvkiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .