Kenneth Rijock: A mosodás

Kenneth Rijock: A mosodásA könyv címlapja félrevezető: valami vicces, komolytalan történetre utal, Gerald Durell vagy P. G. Wodehouse rajongói figyelnek fel rá. Valójában viszont ez egy ügyvédnek a maffiákról, kábítószerről és börtönökről szóló önéletrajza, tehát a legkevésbé sem vicces vagy komolytalan.

A könyv nyelvezete feszes, pörgős, csak a történetre koncentrál, sehol egy felesleges leírás vagy felesleges mondat, ami a kiadó kínálatából Glenn Cooper könyveire emlékeztet és már ott is nagyon tetszett. A szerző Kenneth Rijock valós, sőt Amerikában már közismert személy. Fiatalkorában a Vietnami háború után nem nagyon tudott mit kezdeni magával, a könnyű pénz viszont gyorsan a hatalmába kerítette, amikor rájött, hogy a volt brit gyarmatokon keresztül milyen könnyen tisztára mosható a kábítószer-maffia pénze. Néhány sikeres üzlet után az ügyfelei egymásnak ajánlották őt – a kötetből a karibi szigetek bankjai mellett őket is megismerhetjük. Néhány év alatt a kérdés szakértőjévé vált, és az évek során 200 millió dollárt vitt ki az USA-ból készpénzben, végül pedig a maffiával együtt bukott le ő is.

Bár a könyvben a valós élettörténetét írta meg, az egész mégis inkább olyan, mint egy krimi. Szórakoztató a stílusa, bűnözők vannak benne, rengeteg pénz, kalandok, menekülés a rendőrség elől. Még a pénzmosás “szakmai” része is inkább szórakoztató, mint tanulságos – a laikus olvasó számára is nyilvánvaló, de ő maga is utal rá, hogy 9/11 után már elképzelhetetlen lenne a könyvben leírt módszerekkel végezni pénzmosást. Sőt mai szemmel szinte meglepő, hogy akkoriban ez egyáltalán lehetséges volt: több millió dollárt készpénzben elhelyezni egy egzotikus külföldi bankban névtelenül, majd az USA-ba utalni, hogy az ott legálisan felhasználó legyen…

Azaz tulajdonképpen már a történet idejében, a 90-es években sem volt lehetséges, hiszen Kent végül elkapták az egész hálózattal együtt. A könyv egyik legérdekesebb része az, amit a börtönökről ír, illetve az, ahogy a nézetei megváltoztak odabent. Érdemes figyelni: a börtönben rájött, hogy a családja a legfontosabb a számára, jó útra tért, és bár a társadalom később előítélettel volt iránta a börtönévek miatt, végül sikeresen visszailleszkedett a társadalomba, sőt a pénzmosás elleni harc éllovasa lett. Ilyen is csak Amerikában fordulhatna elő…

Kenneth Rijock: A mosodás
Geopen Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .