Robert Galbraith: Gonosz pálya (Cormoran Strike-sorozat, 3. rész)

Robert Galbraith: Gonosz pályaAmilyen gyenge volt a második rész, olyan jól sikerült a harmadik: a témája a nők elleni erőszak, aminek sokféle árnyalatát bemutatja. És közben ismét izgalmassá válik a főszereplők sorsa, a bűntények borzasztóak, gyilkosok, áldozatok és nyomozók járják be London utcáit, amíg Strike a teljes összeomlás határán végre rá nem jön, hogy ki volt a gyilkos…

A történetet ezúttal három nézőpontból látjuk: Strike és Robin mellett a gyilkos szempontját is végig követni tudjuk. A könyv is vele kezdődik, ahogy megfigyeli Robint, közben nosztalgikusan visszaemlékszik egy korábbi gyilkosságára, illetve Robin megölését tervezgeti. Eközben Robin sikeresen megérkezik az irodába, és amíg a Matthew-val való kapcsolatán töpreng, átvesz egy futártól egy csomagot. Csak fent az irodában bontja ki, és egy levágott női lábat talál benne – a harmadik résznek tehát már a felütése is sokkal izgalmasabb lett, mint az előzőé. Strike rögtön meg is gyanúsít négy őrültet a múltjából, és amíg a rendőrség nyomoz az egyik után, ők Robinnal a másik három után indulnak el.

A három férfi közül kettőt Strike még katonai nyomozóként fogott el, a harmadik pedig az anyja pasija, és alighanem a gyilkosa is volt. Az olvasó a nyomozás során sokkal alaposabban megismeri Strike múltját, és izgalmas felfedezni a három férfi jelenét is. Igaz, a háromból csak egyikük lehet a darabolós gyilkos, de mivel a díszes társaság érintett prostitúcióban, pedofíliában, családon belüli erőszakban és kábítószerezésben is, azokat sem fogjuk végül sajnálni, akik most éppen nem próbálják megölni Robint.

A könyv legfontosabb fordulata, hogy Robin múltjából is fény derül egy titokra, aminek a segítségével megérthetjük végre a lány elkötelezettségét, motivációját a nyomozói munka iránt. Sőt, Robin és Matthew jegyessége a regény harmada felé felbomlik, úgyhogy Robin immár szingliként indulhat nyomozni a gyanúsítottak után, Strike-kal kettesben. Eddig is azok voltak a legjobb részek, ahol ők ketten együtt szerepeltek, és most is az a legjobb része a könyvnek, amikor kettesben elutaznak és a vidéki Angliában keresik Strike régi ellenségeit.

A regény olvasása során érdemes figyelni, hogy a nők elleni erőszak milyen sokféle lehet. A gyanúsítottak esetében ez egyértelmű, de az olyan apróságnak tűnő jeleneteket is vegyük észre, amikor Matthew titokban manipulálja Robin mobiltelefonját, megfosztva őt ezzel az önálló döntés lehetőségétől Strike-kal kapcsolatban. Robin persze ezúttal sem tűri el az elnyomást egyetlen férfitől sem, sőt más, erőszakot elszenvedett nőkért is harcba száll.

A sorozat első két része is hiteles krimi volt, de társadalmi szempontból komolytalan témákat dolgozott fel: a divatvilág celebjeiről szólt, illetve a könyvkiadókat parodizálta. A harmadik részben már egy sokkal fontosabb témáról van szó, és mivel a krimi szál is jobban sikerült, a Gonosz pálya a sorozat eddigi legjobbja – reméljük, a további négy rész is hasonló színvonalú lesz.

Robert Galbraith: Gonosz pálya (Cormoran Strike-sorozat, 3. rész)
Gabo Kiadó, 2016.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .