Kristina Ohlsson: Őrangyalok (Fredrika Bergman és Alex Recht #3)

Kristina Ohlsson: ŐrangyalokA fiatal írónő harmadik regénye igazi remekmű, sokkal jobban sikerült az előző részeknél: szinte tökélyre viszi a skandináv krimiknek azt a jellemzőjét, hogy a történetbe a rendőrök magánéletét is beleszövi.

Az előző részben a krimi rész túl sok szálon futott és nehéz volt átlátni, a rendőrök magánélete pedig érdektelen volt. Itt mindkét szál sokkal jobban sikerült: a bűntény utáni nyomozás nagyon szépen van felépítve és a rendőrök magánélete is izgalmas. Egy kutya egy hullát talál a föld alatt, egy lány hulláját, aki két éve tűnt el és ugyanezek a rendőrök nyomoztak utána. Aztán még egy hulla előkerül a közelben, és ettől a nyomozásnak hirtelen rengeteg szála lesz, amelyeket egyenként végig kell járni. Érdekes látni, milyen sokféle lehetőség merül fel, mennyien megölhették szerencsétlen lányt, és hányféleképpen lehetnek gyanúsak az ismerősei. A célravezető nyom persze csak a könyv végére alakul ki, addig a nyomozók egyik zsákutcából a másikba futnak bele, az olvasóval együtt. A gyilkos személye is váratlan lesz, de addigra rengeteget érdekességet megtudhatunk az áldozat életéről és az ismerősei személyiségéről.

A nyomozás mint történetszál ugyanakkor nem kiemelkedő, a könyv különlegességét az adja, ahogy a nyomozók magánélete a történet részévé válik. Mindhárom főszereplő rendőr magánemberként is érintett lesz a nyomozásban, három különböző, módon, miközben a magánéletük enélkül is elég drámai lenne. Az előző részben nem különösebben izgultam értük, most viszont folyamatosan – a regény lényegét adja, hogyan birkóznak meg a magánéletük és a nyomozás nehézségeivel együttesen.

A történet érthető az előző részek ismerete nélkül is, mert mindhárom nyomozó magánéletének előzményei külön le vannak írva, a bűntény pedig nem függ össze az előző részek eseteivel. A kérdés végig az, hogy ha két hullát is találnak az erdőben, nagyjából ugyanott, ugyanaz lehet-e a gyilkos is? Valószínűleg igen, de a biztos válaszadáshoz még nagyon sokat kell dolgozniuk a hőseinknek, a saját démonaik leküzdéséért is.

Kristina Ohlsson: Őrangyalok (Fredrika Bergman és Alex Recht #3)
Animus Kiadó, 2013.

1 comment for “Kristina Ohlsson: Őrangyalok (Fredrika Bergman és Alex Recht #3)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .