Lotte & Søren Hammer: Elvetemültek

Lotte & Soren Hammer: ElvetemültekVégre egy skandináv krimi, amely valóban érdekes társadalmi kérdéseket vet fel!

A skandináv krimik egyik legfőbb jellegzetessége, hogy társadalmi kérdéseket is felvetnek, amelyeket aztán a szerző több-kevesebb tehetséggel tárgyal. Sajnos a többség elvérzik ezen a ponton: mégis inkább a rendőrök magánéletét mutatja be, mégis inkább a bűnügyi szálakat bonyolítja el, esetleg az egészet elfedi valami őrült brutalitással. Az Elvetemültekben viszont valóban a felvetett társadalmi kérdések a legfontosabbak és a leginkább színvonalasak: lehet-e indokolt az önbíráskodás, illetve szabad-e áthágni a törvényeken jó ügy érdekében?

Az alaphelyzet, hogy Dániában enyhébben vagy egyáltalán nem büntetik a gyerekekkel szembeni szexuális erőszakot, és néhány korábbi áldozat, immár felnőtten egyrészt bosszút akar állni, másrészt társadalmi szinten is fel akarja hívni a figyelmet a problémára. Mindkettő sikerül, a valódi dilemma a gyilkosok után nyomozó rendőröké, akik napról napra szembesülnek azzal, hogy a zemberek egyáltalán nem akarják, hogy a gyilkosok börtönbe kerüljenek, sőt még több pedofil bűnözőt akarnak holtan látni.

A rendőrök viselkedése elgondolkoztató: helyesen teszik, hogy a közvélemény nyomása ellenére tovább nyomoznak a gyilkosok után, ugyanakkor az ehhez kiválasztott módszereik a lehető legrosszabbak. Viszonylag könnyű megítélni, mi lett volna a helyes megoldás: a közvéleményt a sajtón keresztül tájékoztatni az álláspontjukról és a törvényes lehetőségeket kihasználva nyomozni tovább. Ehelyett megtévesztik a sajtó munkatársait és rajtuk keresztül a közvéleményt, valamint kifejezetten törvénysértő eszközöket is felhasználnak. A könyvből természetesen kiderül, hogy elérik-e a céljukat ők is, mint a bűnözők, az azonban egyáltalán nem egyértelmű, hogy mennyivel jobbak náluk (vér például nem tapad a kezükhöz).

A könyv egyébként könnyen érthető, a nyomozás csak lassan gördül előre, annyira, hogy az olvasó egy idő után türelmetlenné válik, igaz, addig is van idő végiggondolni a saját álláspontját. Kitűnő könyv tehát, de kevésbé az izgalmas bűntények vagy a nyomozás miatt, hanem mert valódi társadalmi kérdéseket felvető, elgondolkoztató történet.

Lotte & Søren Hammer: Elvetemültek
Animus Kiadó, 2013.

2 comments for “Lotte & Søren Hammer: Elvetemültek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .