Robin Sloan: Penumbra úr non-stop könyvesboltja

Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltjaA Penumbra úr non-stop könyvesboltja egy mese, ami egyidejűleg szól a könyvek szeretetéről, egy ódon könyvesboltról és a digitalizált világ terjeszkedéséről.

Penumbra úr könyvesboltjának lehetetlen magasságokba emelkedő könyvespolcai titokzatos, régi könyveket rejtenek. Ezeket a könyveket nem árusítják, hanem kölcsönzik, méghozzá legalább olyan furcsa emberek, mint maga a tulajdonos. Clay Jannon, a főszereplő elveszíti webdizájner állását és végső megoldásként ebben a non-stop nyitva tartó könyvesboltban kezd el dolgozni. Megpróbál rendszert vinni a kaotikusnak tűnő üzletvezetésbe, amihez a modern technológiát veszi segítségül. Az összefüggéseket látva összeállít egy kis csapatot egy programozó lánnyal, aki a Google-nél dolgozik, és egy baráttal, akinek a cége az animált női mellek élethűvé programozására szakosodott és egy lakótárssal, aki filmes trükkökhöz készít modelleket – hogy megpróbálják megfejteni az évszázados rejtélyt. Robin Sloan egy régi időkre visszanyúló, mégis igazi XXI. századi kalandregényt írt. Titkos társaság, összeesküvés, nyomozás, minden van benne, ami ehhez szükséges. A regényben a hagyományos könyvek mellett a modern technológia, a kütyük és a számítógépes programok is főszerepet kapnak, és aki nem ért hozzájuk, időnként kapkodhatja a fejét a sok új program és kifejezés hallatán.

A szereplők élettel teliek és kedvelhetőek: Clay egy tipikus, pályakezdő fiatal, aki még nem tudja, mit kezdjen az életével. A tulajdonos Penumbra úr egy hóbortos öregúr, aki próbál lépést tartani a technikával, egyébként kicsit furcsa, kicsit titokzatos, de nagyon szerethető. Katnek, a programozó lánynak a munkája az élete, épp emiatt kicsit eltávolodik a fiútól, de ugye ez sem ismeretlen a mai világban. Érdekes foglalkozásokat láthatunk, és mivel Kat a Google-nél dolgozik, Clay látogatásával betekintést nyerünk a különleges San Francisco-i irodájukba is.

A történet nehezen indul be, szokni is kell a stílusát, de utána igazán kedvelhető. A körmünket azonban nem fogjuk lerágni az izgalomtól, inkább csendesen folynak az események, de ez is hozzátartozik a könyv hangulatához. A mondanivalója az, hogy békéljünk meg a digitális világban létező irodalommal, mert a számítógépek is az irodalom hasznára lehetnek. A kötet borítója gyönyörű, ha kicsit félrevezető is a tartalmát tekintve, de a magyar kiadás szép és igényes lett, ami az eredetit is túlszárnyalja.

Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja
Gabo Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .