Rory Clements: Herceg

Rory Clements: HercegRory Clements harmadik, magyarul is megjelent regényében ismét a Tudor-korabeli Angliába kalauzolja el az olvasókat.

1593-ban az idegengyűlölet a tetőfokára hágott, a királynő azonban semmilyen lázadás hatására nem hajlandó elüldözni a kincstárat gazdagító holland kereskedőket. Ehelyett megbízza John Shakespeare-t, hogy derítse ki, ki áll a forrongás hátterében. Emellett egy jóval komolyabb horderejű összeesküvéssel is számolniuk kell: feltűnik a színen egy spanyol herceg, aki azt állítja magáról, hogy a kivégzett Stuart Mária fia, az öröklés jogán pedig számot tart a skót, majd az angol trónra is, amivel Anglia spanyol gyarmattá válna. Shakespeare-nek tehát két esetre is fényt kell derítenie, de idővel rájön, hogy van köztük egy kapcsolódási pont.

Rory Clements harmadik John Shakespeare-regénye talán a sorozat eddigi legjobbja. Történelmi szempontból hiteles képet fest a korabeli Angliáról: vér és mocsok fűszerezi a vallások és a nemzetek ellenségeskedését. Remek érzékkel mutatja be a XVI. századi társadalmat, szinte minden társadalmi rétegből felvonultat egy-egy szereplőt, a fiktív karakterek mellé pedig valós történelmi és irodalmi személyeket helyez (erre jó példa a főhős testvére, William Shakespeare vagy a drámaíró Christopher Marlowe). A helyszínek leírása, a párbeszédek annyira hitelesek, hogy az olvasó valóban úgy érzi, mintha visszautazott volna az időben, miközben mégis mainak érezzük a történetet: tanúi lehetünk a xenofóbia kialakulásának. Az éhezés és a nyomor odáig juttatja az angolokat, hogy fellázadjanak a holland kereskedők ellen és emberéleteket követelve próbálják meg elűzni őket.

Az előző részből ismert Shakespeare és segítője, Csavartláb Cooper – két remekül eltalált figura – együtt nyomoz mindkét ügyben. Mivel párhuzamosan zajlanak az események, így Clements élt a késleltetés eszközével, és mindkét esetben a legizgalmasabb pillanatokban hagyja ott az egyik helyzetet, átnyargalva a másikra. Elég sokáig tart a nyomozás, ezalatt sok minden történik hőseinkkel (sajna mindig Cooper húzza a rövidebbet), ezalatt átfogó képet kapunk a korabeli Londonról. Sikátorok, bordélyházak, boszorkánykörök szolgálnak a legizgalmasabb jelenetek helyszínéül, így az olvasó egy pillanatra sem fog unatkozni.

Rory Clements: Herceg
Agave Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .