Lakatos Levente: A tiltás gyönyöre (Szigor-sorozat, 1. rész)

Lakatos Levente: A tiltás gyönyöreDunát lehet rekeszteni manapság az erotikus regényekkel, és A tiltás gyönyöre is alapvetően az Ötven árnyalat-trilógia koppintása. A stílus ezzel együtt sikeresen lett átültetve a magyar viszonyokra, és hasonlóan élvezetes lett, mint az eredeti.

A történet eredetileg csak elektronikusan jelent meg folytatásokban, melyek közül a kötet az első négy részt tartalmazza, ezek a Megrepedt álarc, Feltörő ösztönök, Elillanó remények és a Szétcsókolt szavak. A nyomtatott változat a divatos trilógiákhoz igazodik majd, így ebből az író tervei szerint még két kötet jelenik majd meg.

Lakatos Levente az erotikát és a romantikát egy politikai történettel teszi még színesebbé. Az ihletét itthonról meríti, illetve a magyar környezetet próbálja nyugatosítani. Két nagy párt versengését látjuk, de a történet hangsúlya nem a politikán van, mert az igazán szaftos politikai manőverekbe nem megy bele, mindig a romantika és a párkapcsolatok szempontjából látjuk az eseményeket.

Már az első oldalakon említésre kerül az Ötven árnyalat, mert Liza, amikor egy bárban először meglátja Igort, azt hiszi, hogy egy Christian Greyt alakító chip and dale pasi. Megpróbálja levideózni, akinek ez nincs ínyére, így elveszi a nő telefonját. Liza a nyomába ered, majd hirtelen felindulásból egymásnak is esnek… A kezdeti vadság után a későbbiekben már visszafogottabb a két fiatal kapcsolata, az érzelmekre és a szereplők múltjának megismerésére kerül a hangsúly, a szexjelenetek csak megfűszerezik a romantikus hangulatot. Bár Liza múltja végig ködös marad, ezzel témát adva a következő köteteknek, Igor szenvedéseibe kellő betekintést kapunk. Megtudjuk miért nincs igazi párkapcsolata, miért olyan zárkózott. Később megismerhetjük Liza „párját” Sándort is, aki egyébként meleg, de hogy a politikai pályán maradhasson kénytelen volt belemenni egy érdekházasságba Lizával (akit pedig az apja kényszerített bele).

A főszereplők kinézete és személyisége próbálja utánozni az Ötven árnyalat szereplőiét, szerintem feleslegesen, legalábbis bennem két teljesen másfajta szereplő rajzolódott ki, másfajta külsővel és egyéniséggel. Grey például egy zord, de a szíve mélyen szerethető férfi, Igorról viszont hiába halljuk, hogy magának való, a történet szerint kenyérre lehet kenni. Liza pedig sokkal határozottabb, dögösebb és rámenősebb, mint Ana.

Sok kisebb hibája van a könyvnek. A szereplők neve például nagyon egyszerű, a politikai háttéren, és Igor kollégájának történetén is lehetett volna dolgozni még, ő ugyanis „rossz” fiúból egy megtestesült angyallá válik… A szex is kevésbé izgalmas, sokkal hétköznapibb, mint az eredetiben. De az alaptörténet végül is romantikus, a stílus gördülékeny, a fordulatok is jól sikerültek, úgyhogy izgalommal vártam a kötet végét, és várom a sorozat további részeit is.

A borító egyszerűen tökéletes, nagyon jól visszaadja a könyvben szereplő Igor vonásait, és a fél férfi arcnak köszönhetően bárkiből lehet Igor – szelfiznek is vele sokan, amint az interneten látható.

Lakatos Levente: A tiltás gyönyöre (Szigor-sorozat, 1. rész)
Libri Kiadó, 2016.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .