Howard Gordon: A halál 48 órája

Howard Gordon: A halál 48 órájaHa nem lenne amúgy is a reklám része, Howard Gordon akkor se tagadhatná le, hogy ez a könyv pont olyan, amilyennek a 24 című tévésorozatot könyvben elképzelnénk.

Igaz, Gideon Davis, a főszereplő több szempontból is különbözik Jack Bauertől, például a neve is más, és a könyv elején egy fogadalma miatt még nem használ fegyvert. Hasonlóságból azonban jóval több akad: túléli a legdurvább támadásokat, sohasem hátrál meg, fáradhatatlan és semmilyen módon nem amortizálódik a harcban. Órákon át fekszik például a mocsárban, egy pipán át(!) lélegezve, de ez nem zavarja meg abban, hogy később gyalogosan szelje át a fél országot. Ezután motorcsónakban harcol, hegyet mászik, közelharcot vív a dzsungelben, kilőnek alóla terepjárót, helikoptert és egy másik motorcsónakot, majd úsznia kell a fúrótoronyhoz a tornádó közepén, hogy a betonon kapaszkodva jusson fel rá. Ezután a fúrótoronyban is további tornamutatványokat hajt végre, szerelmes lesz és valakinek a vízben levő bombákat is hatástalanítani kell – a terroristák és az árulók helyében én már a neve hallatán feladtam volna magam. A tévésorozat műfaja vagy jobban elfedi, hogy Bauer teljesítménye irreális, vagy jobban átgondolják, mielőtt adásba kerül – a nézők számára Bauer teljesítménye általában hihető, a szerencséje van csak eltúlozva. A könyvben viszont a végrehajtott sportteljesítmény is túlzás, ezért el kell vonatkoztatni tőle, hogy ne rontsa el a szórakozást.

Mert a könyv egyébként rendkívül szórakoztató, pont ugyanolyan feszült, izgalmas és fordulatos, mint a tévésorozat. Feszült, mert állandó életveszélyben van minden szereplő, és a becsületes, szívünkhöz közel álló katona halála itt is része a történetnek. A fordulatok is pont olyan pörgősek, mint a 24-ben, már a történet elejétől kezdve mindig történik valami különleges, ami átértelmezi az egész szituációt. Az olajfúró torony is izgalmas helyszín, a kegyetlen gyilkosságok, a szerelem, a telefonálgatás az amerikai elnökkel – minden stimmel, és pont olyan jó, mint a tévében. De hogy semmiképpen se legyen hiányérzetünk: a következő részben Davisnek már az amerikai elnököt fenyegető terroristák ellen kell majd küzdenie…

Howard Gordon: A halál 48 órája
Alexandra Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .