Georges Simenon: Maigret és az idegek harca

Georges Simenon: Maigret és az idegek harcaMaigret felügyelő új arcát ismerhetjük meg, ezúttal nyoma sincs a mindig optimista, nyugodt lelkű és gondolkodású nyomozónak.

Maigret korábbi “eredményes” nyomozása után a fiatal Joseph Heurtint halálra ítélik kettős gyilkosságért. A felügyelő azonban érzi, hogy hibát követett el és nem a megfelelő személyt tartóztatta le, ezért a kapitány segítségével megszervezi a fiú szöktetését. Eleinte minden a terv szerint halad, de egy leleplező újságcikk nyomán váratlan fordulat áll be. Maigret tíz napot kér a főnökeitől: ennyi ideje van kézre keríteni az igazi gyilkost, vagy ha nem sikerül, önként beadja a felmondását.

Már az első oldalakat áthatja a feszültség. Maigret modora már-már vetekszik a skandináv regények életunt, lecsúszott nyomozóiéval, az idegei mintha harcot vívnának egymással. Szokatlanul keveset beszél, inkább órák hosszat csendben ül és figyel, próbálja összeállítani a részinformációkat. Egy titokzatos cseh férfi, aki valószínűleg birtokában van a hiányzó láncszemnek, folyton keresztezi az útját. Az idő fogy, közben újabb holttestbe bukkannak – az egyetlen férfiéba, aki segíteni tudott volna rajtuk.

A regény több szempontból sem hagyományos krimi, eltér a Maigret-sorozat többi részétől. Nincsenek kihallgatások, nincs lázas nyomozás a tettes után – hiszen már megvan, de éppen azt kell bebizonyítani, hogy nem ő követte el a gyilkosságot. Maigret sem tévedhetetlen tehát, hiszen a saját korábbi nyomozásának a hibáját kell kijavítania. A feszült hangulat miatt a könyv inkább pszichológiai thriller, az utolsó előtti fejezet pedig, ahol Maigret végül megszakítva hallgatását oldalakon keresztül mesél a gyilkos jelleméről, az egyik legjobb lélektani elemzés, amit Simenon valaha írt.

A szerző e korai Maigret-történetét 1930 szeptemberében vetette papírra a párizsi L’Aiglon szállóban. Ez lett az egyik legérdekesebb kötet a felügyelőről, amelyet összesen nyolcszor filmesítettek meg eddig – értetlenül állok a tény előtt, hogy miért csak most jelent meg először magyar nyelven.

Georges Simenon: Maigret és az idegek harca
Agave Könyvek, 2014.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .