John Scalzi: A lázadás hangjai (Vének háborúja-sorozat, 5. rész)

John Scalzi: A lázadás hangjaiTizenhárom lazán összefüggő történettel folytatja Scalzi a Vének háborúja-sorozatot. Az alaphelyzet, amit Zoë története végén ott hagytunk: John Perry felfedte a Föld lakói számára a Gyarmati Szövetség tevékenységét, mely szerint a bolygót csak utánpótlás beszerzésre használták és szándékosan nem engedték ki őket az űrbe. A Gyarmati Szövetség ezzel kettős nyomás alá kerül: a Földről megszűnik az utánpótlás, és mivel a Konklávé elleni harc folytatódik, becslések szerint húsz év múlva az emberiség kipusztul.

A szerző tizenhárom fejezetben mesél arról, hogyan próbál a Gyarmati Szövetség a fenti alapszituációban politizálni. John Perry már nem szerepel a könyvben, az új főhős Harry Wilson kapitány, akit lehetetlen diplomáciai tárgyalásokra küldenek. Itt a legkülönbözőbb furcsa helyzetekbe kerül, de a találékonyságának köszönhetően jó megoldásokat talál – elképesztő, Scalzi fantáziája mit ki tudott hozni még ebből az univerzumból.

A fejezeteken végighúzódik egy titkos összeesküvés történetszála, amelynek egyes elemeit éppen Wilsonnak sikerül megfejteni. Legyen az megmentett űrhajó, boncolás az idegenektől újonnan beszerzett diagnosztikai eszközzel, elveszett és megtalált kiskutya, mindig újabb apróságot tudunk meg a rejtélyesen eltűnő újabb emberi űrhajókról és a diplomáciai tárgyalások elleni támadásokról.

Scalzi a jellemábrázolásban és mély mondanivalóban továbbra sem erős, a történetek kimenetele sem a szereplők jellemfejlődésén, hanem az apró ötleteken múlik. Ugyanakkor zseniális a fantáziája, a könyv vicces és izgalmas egyszerre, úgyhogy a gyengén sikerült Zoë története után a szerző újra sikeresen vette fel a Vének háborúja-sorozat fonalát. Lesz még folytatás ezután is, főleg, hogy a könyv végén, bár előkerülnek az eltűnt űrhajók, érdemben semmire sem kapunk választ, sőt az egész helyzet csak bonyolódik – a megoldásokat nyilván majd a további részekből tudjuk meg.

A kötet két bónusz fejezetet is tartalmaz: az első egy előzménytörténet, amelyben Wilsonnak meztelenül kell birkóznia egy idegennel és veszíteni, a másikban Hafte Sorvalh, egy földönkívüli diplomata egy churro nevű ételt eszik egy washingtoni utcai árusnál, majd elbeszélget néhány amerikai kisgyerekkel… A meztelenül birkózós fejezet ízelítőként angolul elolvasható a tor.com-on, valamint a könyv első hetven oldala a Scribd.com-on.

John Scalzi: A lázadás hangjai
Agave Kiadó, 2014.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .