James S. A. Corey: Kalibán háborúja (Térség, 2. rész)

James S. A. Corey: Kalibán háborújaA második rész kiindulópontja a Ganymedes, a galaxis éléskamrája, ahol az egyik óvodából elrabolnak egy kislányt. A következő fejezetben, ugyanannak a holdnak a felszínén földi katonák rohannak a marsiak felé, majd egy titokzatos szörny mindenkit elpusztít – Roberta őrmestert kivéve. A kislány édesapja lesz az első főszereplő, az őrmester a második, a harmadik pedig egy politikusnő a Földről, aki próbálja megakadályozni, hogy a Föld és Mars (ismét) egymással háborúzzon ahelyett, hogy vállvetve küzdenének az (ismét) támadásba lendülő protomolekula ellen.

A negyedik főszereplő pedig az első részből már jól ismert James Holden, aki az azóta eltelt egy évben a Külső Bolygók Szövetségének végzett el különböző piszkos feladatokat a csapatával. Holden, Naomi növekvő aggodalmára egyre inkább olyanná válik, mint az első részbeli társa, Müller nyomozó, ami újabb árnyalatokat ad Holden személyiségéhez, de alkalmunk lesz jobban megismerni Amost és Alexet is. A négy történetszál pedig kettőbe fut majd össze, miután a tudós Holdenékhez, az őrmester pedig a politikushoz csatlakozik, míg végül mindannyian a Rocinantén kötnek ki, hogy együtt nézzenek szembe az ellenséggel.

A második részben kevesebb az akció, a történet nagyobbrészt űrutazással és beszélgetéssel telik ötszázötven oldalon keresztül. Ehhez képest elképesztően sodró a könyv lendülete, még akkor is, ha a történet főbb fordulatai szinte ugyanazok, mint a Leviatán ébredésében – az új szereplők azonban érdekes új szempontjait mutatják be ugyanannak a konfliktusnak. Az is előrelépés az első részhez képest, hogy megjelent a humor, néha kifejezetten jó poénok színesítik a történetet. A feminizmus jegyében azt is vegyük észre, hogy ennek a sci-fi űrkalandnak egyszerre két főhőse is nő, akik végre nem csak úgy vannak jelen, mint “a férfi vágyainak tárgya”. Ellenkezőleg, a politikusnő és a kommandós őrmester személyisége is tökéletesen árnyalt, az előző például feleség és nagymama is egyben, a kommandósra pedig pedig a Rocinante fél legénysége bukni kezd…

Ezt a sorozatot pontosan azoknak érdemes elkezdeni, akiknek John Scalzi Vének háborúja-sorozata bejött, mert nagyon hasonló: társadalmi mondanivaló nélküli űrkaland izgalmas akciókkal, klassz főhősökkel, és most már humorral is, a műfaj kedvelőinek kitűnő szórakozást nyújt!

James S. A. Corey: Kalibán háborúja (Térség, 2. rész)
Fumax Kiadó, 2014.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .