Harlan Coben: Az idegen

Harlan Coben: Az idegenHarlan Coben legújabb kötete ismét egy lélekbe tipró krimi, ami azonban halványabb a szokásosnál: az elkövetők tettei mesterkéltek, nem állnak arányban az indítékaikkal és ettől az egész történet hitelessége felborul.

Az alapötlet szerint egy idegen férfi megszólít embereket, majd olyasmit mond el nekik egy családtagjukról, ami fenekestül felforgatja az életüket. A főszereplő Adam esetében azonban utólag sem lesz igazán érhető, mi értelme volt bemocskolni előtte a feleségét. Adam szembesíti az asszonyt azzal, amit megtudott, az mindent bevall, majd másnap lelép otthonról és csak egy SMS-t küld arról, hogy időre van szüksége. Adam ebbe nem nyugszik bele és nyomozni kezd, de persze nehéz előrejutni egy olyan nyomozásban, ahol nincs bűntény és rajta kívül senkit sem érdekel, miért hagyta el az asszony. Ráadásul a végül kiderül: se a feleségének, se a titkokat súgó idegennek nem volt hihető, az olvasó számára is átélhető motivációja arra, amit csinált.

A másik történetszálon egy nő tud meg szörnyű titkokat a lányáról. Másnap egy férfi megkínozza őt, csak hogy a titkokat eláruló idegen nyomába eredhessen, majd megöli – ez a rész pedig túl brutális ahhoz, hogy életszerű legyen.

Az egész könyvet átszövi az informatika és az internetes technológiák, ezek egyébként hitelesek. A szerző eredeti célja az lehetett, hogy felhívja a figyelmet, mennyire kevéssé értjük, milyen digitális nyomokat hagyunk magunk után, és egy kevésbé átgondolt lépésnek milyen következményei lehetnek. Másrészt azt is bemutatja, baj esetén milyen sokat segíthetnek a mobiltelefonok a kapcsolattartásban vagy hogy egyáltalán megtaláljuk egymást a világban.

A könyv Harlan Cobenhez méltóan profin van megírva: pörgős és olvasmányos, aki csak egy szórakoztató thrillert keres, jól fog szórakozni. Aki viszont nem ismeri még a szerzőt, nem ettől a regénytől válik majd a rajongójává, más könyvei alaposabban vannak kitalálva, így izgalmasabbak és mélyebben is érintik az olvasót.

Harlan Coben: Az idegen
Jaffa Kiadó, 2015.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .