Harlan Coben: Nincs üzlet (Myron Bolitar-sorozat, 1. rész)

Harlan Coben: Nincs üzletA Nincs üzlet egy tíz részes krimisorozat bemutatkozó része, amelyben az ifjú sportmenedzser nyomoz a szintén ifjú sportolósztár rejtélyesen eltűnt barátnője után.

A harmincéves Myron Bolitar feltörekvő sportmenedzser New Yorkban, és mint ilyen, képviseli az általa menedzselt sportolókat tárgyalásokon, a sajtó előtt, illetve éjjel-nappal rendelkezésre áll az ügyes-bajos dolgaik elrendezéséhez. Az egyik ilyen aktuális probléma, hogy az ifjú amerikai futball-sztár egy pornóújság hirdetésében látja viszont a két élve eltűnt szerelmét, és ez lelkileg is megviseli, illetve az esetleges botrány a rekordösszegű szerződését is veszélyeztetheti. Ráadásul a lány apját is nemrég gyilkolták meg egy utcai rablás során… A könyvben Myron ennek a kettős rejtélynek jár utána: az újságkiadónál nyomoz először, halad tovább a hirdetőhöz, nyomoz az egyetemen, ahol az eltűnt lány tanult, az illetékes rendőrrel is együttműködik, közben ismét beleszeret a lány nővérébe…

A könyv a magánnyomozós műfajon belül azért különleges, mert Myron még relatíve fiatal – az eddig ismert magánnyomozók általában tapasztalt öreg rókák. Igaz, Myron sem teljesen kezdő: annak idején kosárlabda-sztár és FBI-ügynök is volt, minden adottsága megvan tehát ahhoz, hogy sikeresen eljárjon a nála is fiatalabb sportolók ügyeiben. Főleg, hogy neki is van őrült gyilkos segítőtársa, aki megvédi minden veszedelemtől…

A regény másik érdekessége a sport, mint háttér: a szegény környezetből érkező, hirtelen meggazdagodó és hirtelen híressé váló fiatalemberek körül mindig sok a zűr – az aktuális fiatalember, Christian sem kivétel ez alól. Ráadásul követi őket a média, keményen kell tárgyalni az érdekükben a dörzsölt klubtulajdonosokkal – minden adott egy változatos történethez.

Ez a Myron Bolitar-sorozat első, bemutatkozó kötete eredetileg 1995-ből, amelyben még papíron jelennek meg pornómagazinok és vezetékes telefonon hívják egymást a szereplők. A sorozatnak azóta további kilenc része jelent meg, amelyek közül érdekes módon a 8., 9. és 10. részt már kiadták korábban magyarul is. A Jaffa Kiadó most az elejéről kezdte el a sorozatot, szerencsére, mert így van esély rá, hogy idővel a teljes sorozatot megismerhessük – addig is érdemes az elsővel kezdeni!

Harlan Coben: Nincs üzlet (Myron Bolitar-sorozat, 1. rész)
Jaffa Kiadó, 2015.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .