Mark Lawrence: Úti testvérek (Széthullott birodalom-sorozat, novellák)

Mark Lawrence: Úti testvérekA világon elsőként Magyarországon jelent meg Mark Lawrence Széthullott birodalom trilógiájához kapcsolódó novelláskötete, az Úti testvérek.

A rajongók számára hiánypótló a kötet, ugyanis Mark Lawrence úgy fejezte be a sorozatot, hogy Jorgról, ha meggondolná magát sem tudna újabb regényt írni. A könyvben ennek megfelelően nem csak Jorgról olvashatunk történeteket, hanem olyan mellékszereplőkről is, akik a trilógiában éppen csak egy kis szerephez jutottak. A tíz novella betekintést enged többek között Makin korábbi életébe, veszteségeibe, és hogy a király “jellemfejlesztő” parancsa ellenére miért kezdett Jorgra vigyázni. Az ő életéből megismerhetjük azt az időszakot is, amikor a családja lemészárlását követően bosszút szomjazva kutatta fel az elkövetőket. És bár ő is tudja, hogy, “ha a szemet szemért elvéhez tartanánk magunkat, az egész világ megvakulna”, mégsem tud továbblépni enélkül. De szól egy novella Rike testvér megátkozásáról és Vörös Kent csatlakozásáról is a csapathoz. Két személyes kedvencem is helyet kapott a könyvben: az egyik a Núbairól szól, aki Jorg életében egyfajta apaszerepet tölt be, és Gorgothról is, az Építők mérgeitől eltorzult és óriás méretűre nőtt leucrotáról, aki kinézete ellenére az egyik legjámborabb szereplő. És persze vannak történetek Jorgról is, aki az egyik novellában az Építők 17. számú bunkerének egy kísérleti laboratóriumában ébred, egy másik elbeszélésben a Núbaival mérettetik meg és nem meglepő módon el is bukik. Gomst atyával visszamegyünk Jorg gyerekkorába is, amikor neki és négy éves öccsének át kellett élnie a kutyájuk kegyetlen elvesztését, hogy apjuk megleckéztesse őket. És persze olyan hasznos információkat is megtudhatunk, hogy a tevékkel paráználkodás nem számít a létező legnagyobb bűnök közé…

Minden elbeszélés végén találunk az írótól egy néhány soros megjegyzést, mert – ehhez volt kedve. Az indoklás olyan, mintha Jorg mondta volna, de a legtöbbet kár is lett volna kihagyni, érdekes gondolatok, magyarázatok vannak bennük a szereplőkről vagy a helyzetekre vonatkozóan.

Aki nem olvasta a sorozat korábbi részeit, ne ezzel kezdje az ismerkedést, mert nem csak szükség van az alaptörténet ismeretére, de túl sokat meg is tudna a szereplőkről és a történetükről. Akinek az Úti testvérek felkelti az érdeklődését, inkább a Széthullott Birodalom sorozatot olvassa el előbb, úgy nem fog csalódni!

A fordító új, és nem tudom, hogy miatta, vagy már az angol nyelvű eredeti is más, de nagyon hiányoztak azok a gyönyörűen megfogalmazott mondatok, amelyek ezeket a sötét, véres történeteket eddig különlegessé tették. A borítókép azonban tökéletesen illik a kötethez, ráadásul kemény borítású, igazán színvonalas kiadás lett. Összességében minden rajongónak ajánlom, elvonási tünetek enyhítésére tökéletes!

Mark Lawrence: Úti testvérek (Széthullott birodalom-sorozat, novellák)
Fumax Kiadó, 2016.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .