Fábián Janka: A rózsalugas

Fábián Janka: A rózsalugasMegható szerelmi történet, amelyben a két fiatal sorsát egy családi tragédia, majd az amerikai polgárháború határozza meg.

A történet egyszerre több helyszínen játszódik: 1858 novemberében, Pesten kezdődik, ahol Endre főiskolai életébe csöppenünk bele. Megismerjük a főszereplő életszemléletét, személyiségét: Endre elveszítette édesapját az 1848-49-es szabadságharc idején. Az apa nélküli gyermekkor hatása érezhető a kicsapongó és háborgó személyiségén is.

Eközben Veszprémvarsón az édesanyja arról ábrándozik, hogy fia a végre hazatér és megállapodik. Már ki is nézte neki Annát, a szomszédja nevelt lányát. A vágya részben valóra is válik, mert pénzhiány miatt Endre hazaköltözik és már épp lenyugodni látszik, amikor egy erdei séta során meglátja a lányt. Bár egy másik férfi társaságában van, Endrének rögtön megtetszik a lány talpraesett szeleburdisága. Szerencsés véletlenek folytán lassan vonzalom alakul ki közöttük, amikor egy családi tragédia mindent felborít: Anna nevelőapját meggyilkolják, és mivel Endre épp a tetthelyen járt, ráterelődik a gyanú.

A fiú az anyja segítségével Amerikába menekül, ahol nem sokkal az érkezése után kitör Észak és Dél harca. A külföldön töltött évek alatt Endrével és Annával is nagyon sok minden történik. Felnőnek és a nehézségek ellenére megpróbálják kialakítani saját életüket. Endre mindenféle szerelmi viszonyba keveredik, melyből születik egy kisfia. majd háborúba kell vonulnia mely nagyon megviseli a férfit. Anna egyedül próbálja felépíteni életét. Minden kérőjét visszautasítja, mert nem tudja elfelejteni egykori szerelmét, és bár anno ellene tanúskodott, a szíve mélyén érzi, hogy nem Endre a gyilkos. Új barátságokat köt Ferenczy Idával, aki Sissi szeretett társalkodónője lesz, így a két fiatal végre igazi segítségre számíthat.

A fiatalok életét nagyon érdekes történelmi szálak befolyásolják. A könyv bemutatja az akkori kor sajátosságait, milyen körülmények között éltek az emberek, a fiataloknak milyen lehetőségeik voltak. Részletesen bemutatja Észak és Dél harcát. Látjuk Lincoln meggyilkolását, ott lehetünk a halálos ágya mellett, és a számomra nagyon kedvelt Sissi és udvartartása is szerepet kap. A fiatalok története is megható, de nekem a történelmi vonal bemutatása, kidolgozottsága tetszett a legjobban.

Már megszokhattuk, hogy Fábián Janka könyvei nagyon igényesen vannak kiadva, és a keményfedelű könyv borítója most is romantikus és ízléses. Belső lapjai is igényesen vannak betördelve, elírást is csak egy-két esetben tapasztaltam. Öröm volt olvasni!

Fábián Janka: A rózsalugas
Libri Kiadó, 2018.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .