Tom Sweterlitsch: Letűnt világok

Gyilkossági nyomozásnak indul, de űrhajózós, időutazós őrületté válik Tom Sweterlitsch regénye, esendő női főszereplővel, kitűnő ötletekkel és fordulatokkal.

1997-ben járunk az Amerikai Egyesült Államokban, Bill Clinton az elnök, egy titokzatos kormányügynökség pedig felfedez egy módszert, amivel el lehet űrhajózni egyrészt a Földön a jövőbe, másrészt távoli világokba. A probléma, hogy a jövőben a Földet idegen lények támadják meg és az emberiség elpusztul – ráadásul ez a világvége egyre közelebbi jövőkben jelenik meg. Szerencsére az ügynökök által megjárt minden egyes “jövő” különbözik, mert ezek csak kvázi-virtuális verziók, amelyek egyáltalán nem biztos, hogy bekövetkeznek. De még így is sok-sok hasznos információval szolgálnak a jelen számára, legyen az egy gyilkos személye (amit addigra kinyomoznak), a rák gyógyszere vagy éppen egy menő virtuális valóság-technológia…

Shannon is ennél az ügynökségnél dolgozik, tapasztalt jövő-utazó, akit egy gyilkossági nyomozáshoz riasztanak éjszaka. A helyszínen kiderül, hogy a gyilkosság abban a házban történt, ahol Shannon a fél gyerekkorát töltötte – és a könyvben ezután is még sokszor visszaköszönnek Shannon múltjából, illetve jövőjéből különböző helyszínek, emberek és szituációk.

A regény zseniális fordulatokkal szolgál, amik új és új értelmezéseket, kontextusokat adnak a történethez. Egyrészt ahogy Shannon a különböző jövők és a jelen között mozog, azzal komplett emberi életeket értelmez újra. Másrészt az időutazós, az űrutazós és a világvége témák a regény végére totálisan összekeverednek, az emberekről se nagyon tudni, jók vagy rosszak, Shannon viszont kénytelen kiismerni magát, mert amint várható volt, a világvége végül megérkezik a jelenbe is…

Pörgős, szórakoztató és egyben elgondolkoztató regény, szuper ötletekkel és fordulatokkal.

Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Agave Kiadó, 2019.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .