Faye Kellerman: Rituális fürdő

Faye Kellerman: Rituális fürdőOrtodox zsidók élnek egy telepen Los Angelesben, köztük Rina, aki a címben is megnevezett rituális fürdőt működteti. A fürdőből hazafelé megerőszakolnak egy másik nőt, így kerül a képbe Decker nyomozó.

A regény több síkon fut, amelyek közül a krimi tetszett a legjobban, jó Decker nyomozása, jó a nyelvezet, az izgalmak, autózás, letartóztatás. Van egy történetszál a zsidó vallásról, Rina ugyanis erősen vallásos, szigorúan betartja az előírásokat. Rabbi is van a telepen, akivel Decker érdekes vitákat folytat – a zsidó vallást nagyon szimpatikusnak állítja be a könyv, ami annyiban nem csoda, hogy a szerzőnő is elkötelezett zsidó, gondolom Rinát részben önmagáról mintázta.

Van egy szerelmi sík, ami kevésbé erős, Decker meg akarja dugni Rinát, Rinának is bejönne a nyomozó, csak hát gój, ezért ebben a részben ennél nem is nagyon jutnak tovább. Egy negyedik síkon pedig a két főszereplő gyermekeit terelgetik, de ez elég idegesítő volt a fiatalosnak hitt kellemetlen nyelvezet miatt (“gyerkőcök”, “baró”), ez valószínűleg a fordító tehetségtelensége volt.

Ezekből áll össze a könyv, de alapvetően a krimi a lényeg és az nagyon színvonalas, és a vallásról szóló párbeszédek is feldobják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .