Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

Lawrence Block: Tánc a mészárszékenEz a kilencedik rész a szerző Scudder-sorozatából, ami egyelőre az idővel egyre jobb lesz: a nyolcadik rész az addigi legizgalmasabb, legfélelmetesebb volt, a Tánc a mészárszéken pedig valóra váltja az eddig inkább csak marketinges jellemzését a sorozatnak, hiszen Scuddernek ezúttal valóban a város mélyén, a legmocskosabb emberek után kell nyomoznia.

A történet talán még undorítóbb is a kelleténél, ez már nem csak krimi, hanem részben horrortörténet is, vagy legalábbis a történet során a szereplők által többször is megtekintett videófilm a kelleténél jobban részletezve van. Más, kisebb hibái is vannak a történetnek: az elején nem tudni, mikor beszél Scudder a múltról és mikor a jelenről (később már csak a jelenben leszünk), illetve a főhős szigorúan vett nyomozása sem éppen professzionális. Először nem abban az ügyben nyomoz, amivel megbízták, a végén pedig ritka fantáziátlan módon kerül kézre a gyilkos – igaz, addigra a bűnügy jellege is átértékelődik.

Ezektől eltekintve viszont a könyv abszolút elsőrangú: Scudder járkálása elképesztően olvasmányos, New York hétköznapi életéről nagyon kevesen tudnak úgy írni, mint Lawrence Block. A városi életből merített apró történetek feldobják a könyvet, akár az újságból olvassa azokat Scudder, akár a haverjai mesélik el, rendkívül szórakoztatóak. A szétszórt, apró információkból pedig minden fejezet végére kiderül valami új és érdekes a bűnüggyel kapcsolatban, a végére pedig pókhálószerűen összeáll az egész, ezt is kevesen tudják ilyen jól megoldani.

Érdekes Scudder karakterfejlődése is, ebben a részben ugye már abbahagyta az ivást, és kezd komolyra fordulni a kapcsolata az előző részben megmentett Elaine-nel, sőt a könyv végén még a házasság is szóba kerül! Mike Ballou karaktere is nagyon szórakoztató még mindig, ezúttal munka közben is láthatjuk, illetve a filozófiai nézeteivel is megismerkedhetünk.

A sorozat tehát egy újabb, kiváló résszel gazdagodott magyarul is – az elolvasásához nem kell ismerni az előzményeket, ezzel is el lehet kezdeni. Ez egyébként egy 1991-es regény, Block további nyolc részt (összesen 17-et) írt már meg eddig – kíváncsian várom a folytatást!

Lawrence Block: Tánc a mészárszéken
Agave Kiadó, 2012.

A kötet megvásárolható az Új Könyvek webáruházban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .