Robert Yugovich: Olja

Robert Yugovich: OljaRobert Yugovich harmadik könyve a prostitúcióról szól, de nem valódi történet, csak dokumentáció: egy moldovai putriból származó prostituált és a futtatói életének dokumentációja. Nincs tanulság, nincs izgalom, nincs különösebb mondanivaló sem, csak Olja élete eseményeinek tényszerű leírása.

Olja élete ugyanis a maga sajnálatos módján teljesen tipikusnak tűnik. A világtól elzárt kis faluból a pap magával viszi és eladja prostituáltnak, majd Olja ezután Moldovában, Moszkvában, Budapesten és még sok más európai városban dolgozik különböző színvonalú kuncsaftokkal, különböző nagyságrendű összegekért. Kétszer szerelmes lesz, majd relatíve magasra tör, igazi luxusprostituált lesz és gazdag kuncsaftokat szolgál ki, majd megint kissé lefelé visz az út… Nem túl életszerű természetesen, hogy egy moldovai putriból származó, tanulatlan lány ennyi kalandot szépségesen, egészségesen, okosan, és egyáltalán: élve vészeljen át, de tulajdonképpen nem is Olja sorsa a könyv lényege.

A könyv elsősorban a prostituáltakat futtató férfiak bemutatására és munkájára koncentrál. Van közöttük például kollégiumi igazgató, legálisan dolgozó német milliomos strici, sőt a teljes szerb maffia, a szerző nyilván az utóbbit ismeri leginkább, belülről, de a többiekről is nagyon alapos ismeretekkel rendelkezik. Olja élete csak írói eszköz ebben a könyvben, amelyen keresztül a szerző a futtatók minden típusát be tudja mutatni. Annyiban viszont a prostituáltak életét is reálisan mutatja be a könyv, hogy a kilátástalanság és az életcél hiánya jól látszik belőle, ahogy az alapfokú matematikai ismeretek hiánya is.

A kötet természetesen tele van pornográf részletekkel – nem ez a lényege, csupán az adott téma esetében ez nyilván megkerülhetetlen. Ugyanakkor emiatt elég kínos nyilvános helyen, például tömegben, a metrón ülve olvasni, mert már akkor is elég sok undorodó pillantást kaptam a körülöttem ülő nők részéről, ha csak egy-egy mondat erejéig olvastak bele a könyvembe.

A másik probléma a párbeszédek megfogalmazása, amelyek kb. az általános iskolai házi feladatok szintjén vannak megírva, ráadásul minden szereplő pont ugyanúgy beszél, a moldovai iskolás lány, a pap, a német milliomos és a szerb maffiózó is. És egyikük sem káromkodik! Persze önmagában nagyszerű, ha egy elítélt bűnöző a börtönben könyvet ír, viszonylag jó könyvet tulajdonképpen, kellő anyagismeret birtokában, de akkor már a párbeszédek megalkotásában is segíthetett volna neki valaki.

A könyv értékét végül is az dönti el, hogy az olvasó mennyire tájékozott: aki rendszeresen olvas újságot és érdeklődik a maffia, a prostitúció vagy a korrupció iránt, az ebben a könyvben már nem sok újat talál. A többiek számára viszont egy kellően átfogó bemutatás mindegyik felsorolt témáról, és közben bejárhatjuk az európai bordélyházakat Moldovától Németországig, a putritól a luxuslakásokig.

Robert Yugovich: Olja
Atlantic Press Kiadó, 2011.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .