Diana Gabaldon: Outlander 2. – Szitakötő borostyánban

Diana Gabaldon: Outlander 2.Egy év után jelent meg Diana Gabaldon: Outlander című könyvének a folytatása, de ez a történet nem ott kezdődik, ahol az első rész véget ért, hanem 1968-ban. A írónő ugyanis úgy döntött, az olvasók idegein fog táncolni, és a történetet egy vágással megfordította: Claire visszatért a lányával Skóciába, hogy feltárja előtte a múltját. A történetvezetés ismét remek, eseménydús, a leírások szépek, részletesek, élethűek, szinte érezzük az ízeket, illatokat, szagokat. Az írónő a második résszel is elérte, hogy beszippantsa az olvasót a könyv, és ott érezze magát a szereplők mellett.

Claire elbeszéléseiből újra megelevenedik a XVIII. század, megtudjuk, mit történt vele és Jamie-vel, hogyan próbáltak eligazodni, ezúttal a cselszövésektől és árulásoktól sem mentes Franciaországban. Az első kötetben megismert skót felvidéki élet után most a francia udvarba nyerünk betekintést, és mivel a két világ alapjaiban különbözik egymástól, a második rész már a hangulatában is eltér az elsőtől. Az Outlander után nehéz elképzelni Claire-t a francia királyi udvarban a sok rizsporos paróka között. A sok árulás és cselszövés néha túl soknak tűnik, időnként kapkodhatjuk a fejünket, hogy ki kinek a kije, és legfőképpen kinek a pártján áll, de a kiváló írásmód segítségével végül is lépést lehet tartani a történettel.

Az írónő ismét hű maradt a valós történelemhez, ezt mint vázat töltötte meg izgalmas cselekménnyel, háttérmagyarázatokkal és színes karakterekkel. A második rész azonban kicsit hosszabb a kelleténél, már hiányzik az a húzóerő, ami az első részben még megvolt, még akkor is, ha Claire és Jamie története érdekli az olvasót. Ettől függetlenül a Szitakötő borostyánban teljesen ki tudja elégíteni a rajongók igényeit, sőt, a nyitott vég után keserűen vesszük tudomásul, hogy milyen sokára jelenik csak meg a következő rész magyarul!

Akinek tetszett az Outlander 1., annak kötelező ez a rész is, aki pedig nem olvasta, nyugodtan elkezdheti: a regénysorozat több műfajt is ötvöz, sikerrel, így mindenki találni fog benne valamit, amiért szeretni fogja.

Diana Gabaldon: Outlander 2. – Szitakötő borostyánban
Könyvmolyképző Kiadó, 2012.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .