Sophie Hannah: Bántó távolság

Sophie Hannah: Bántó távolságA pszichotriller koronázatlan királynőjének nevezett Sophie Hannah második, magyarul is megjelenő regényében ismét egy női főhőst küld kegyetlen körülmények közé.

Naomi szeretőt tart, méghozzá a házas Robert Haworth-t. Egyik nap, mikor a férfi nem jelenik meg a találkozójukon, a nő érzi, hogy valami nagy baj történt. A rendőrség nem hisz neki, Robert neje pedig nem segít a nyomozásban, így ha meg akarja találni a szeretőjét, vissza kell térni a múltjához, amelyet legszívesebben elfelejtene. Naomi kezdetben kissé idegesítő, kell néhány fejezet, amíg az olvasó megszokja a viselkedését, gondolkodásmódját, cselekedeteit. Feltehetőleg szándékosan lett ilyen irritáló a főhős, hiszen a szerző mellé helyezte a barátnőjét, Yvont is, aki viszont mindig kimondja, amit az olvasó gondol. Ő az, aki gondolkodik is a regényben, valamint megpróbál segíteni Naominak a félelmei legyőzősében.

Kicsit nehéz megszokni a váltott szemszögből való történetmesélést is (hol Naomi mondja el a történteket, hol kívülállóként veszünk részt a nyomozásban), egy kriminél, thrillernél nem feltétlenül a legjobb, ha az olvasónak több perspektívából kell látnia az eseményeket, mert ha igazán belemerül a könyvbe, az ilyen váltások megakasztják, darabossá teszik az olvasást. Ettől függetlenül Sophie Hannah kifejezetten jó író, élvezetes a stílusa, meglepő fordulatokkal van teli a regény, a gyengébb idegzetű olvasóknak szerezhet is pár kellemetlen percet az olvasás.

A rejtély is izgalmas, érdekfeszítő, elég nehéz letenni a könyvet. Ugyanakkor nem csak szórakoztat, hanem megmutatja, hogy milyen vékony a határ az őszinte, mély szeretet és a megszállottság között. Nagyon erőteljes témákat dolgoz fel tehát, amelyek fontos részét képezik a végkifejletnek, így erről nem is ejtenék több szót, csak annyit árulok el, hogy ez a thriller valóban hatással van az emberi pszichére, még sokáig ott motoszkálnak az olvasóban a történtek, még akkor is, ha már régen becsukta a könyvet.

Sophie Hannah: Bántó távolság
Kossuth Kiadó, 2012.

(x) A kötet megvásárolható 21% kedvezménnyel az Új Könyvek webáruházban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .