Karen Thompson Walker: Csodák kora

Karen Thompson Walker: Csodák koraKaren Thompson Walker érdekes kiindulópontot talált egy sci-fi megírásához és életszerűen is tálalta: a Föld forgása lassulni kezd, a napok és az éjszakák hossza folyamatosan nő, csökken a gravitáció. Mindez befolyással van a természetre, az emberi egészségre és viselkedésre is – a bolygónk haldoklik. A történet annyira valóságosan, érzékletesen van megírva, hogy elhisszük, ez valóban bármikor bekövetkezhet. Így olvasóban is felmerül a kérdés, mi történhet, ha továbbra sem figyelünk a Földünkre?

A problémát kiváltó okokat végül nem is ismerjük meg: a könyvben egy fiatal lány visszaemlékezéseit olvashatjuk, amikor a többi vele egykorúval hasonlóan éppen csak elkezdett kinyílni a szeme a világra, elkezdett kamaszodni, változni, felnőni. Az ő szemén keresztül ismerjük meg a változásokat, az emberi reakciókat, miközben az élet folytatódik tovább, részben a természetes medrében, részben a változások hatására. Az olvasó azért reménykedik a csodában is, de a címben szereplő szó kicsit csalóka, mert itt legfeljebb az élet apró csodáiról beszélhetünk, amit Julia az összeomló világban lassanként felfedez, és ami rögtön el is tűnik. De ezzel eléri, hogy az olvasó is átgondolja, melyek az igazi értékek, mennyi mindene van, amit el tudna veszíteni.

A főszereplő lány hihetően visszaadja, hogyan élte meg ő és a környezete ezeket a változásokat. Megismerhetünk többféle nézőpontot is az emberek hozzáállásában, Julia anyja például az első bejelentésektől kezdve depresszióba esik, szorong, élelmet gyűjtöget, míg az apja tagad maga és a családja előtt is. De nem csak a katasztrófára adott reakciókat látjuk, más, kisebb-nagyobb drámák is zajlanak, sok apró történetben vannak elmesélve érdekes emberi sorsok. Ijesztő, bizonytalan helyzetekben például az emberek általában találnak valakit, akin a feszültséget le lehet vezetni, és itt is megjelenik a két tábor között az ellenségeskedés. Aki nem olyan mint mi, az veszélyes, bajt okoz, mennie kell!

A történet lassan hömpölyög, akciót ne keressünk benne, nem fog felszökni az adrenalinszintünk olvasás közben, de a Föld haldoklásához nem is hiányzik a pörgés, az izgalom. A lassú haldoklás sokkal jobban rátelepszik az emberre, melankolikus, reménytelen hangulatot hagyva maga mögött.

Karen Thompson Walker: Csodák kora
Libri Kiadó, 2012.

(x) A kötet megvásárolható 21% kedvezménnyel az Új Könyvek webáruházban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .