Charlotte Rogan: Mentőcsónak

Charlotte Rogan: MentőcsónakCharlotte Rogan első, magyarul is megjelenő regénye remek lélektani írás. Egy izgalmas történetbe beágyazva boncolgatja azt a kérdést, hogy meddig képes elmenni az ember, ha a saját életéről van szó, mi készteti arra, hogy gyilkoljon, és vajon meg lehet-e bocsátani azokat a bűnöket, amelyeket a lehetetlen körülmények miatt követett el.

39 ember egy mentőcsónakban, 39 ember egy apró, úszó szigeten. Rövid idő után maguk mögött hagyják civilizációjuk minden darabkáját, és egyesek már-már állati módon kezdenek viselkedni. Az éhség, a szomjúság, a kialvatlanság, a helyszűke odáig juttatja a szereplőket, hogy visszatérjenek az ősi állapotokhoz, mikor a szemérmességet nem ismerték, a kannibalizmus pedig megszokott volt.

A szerző bámulatos képességgel mutatja be, mennyire meg tud változni az ember, ha kényszerhelyzetbe kerül. A sztori némileg hasonlít a Battle Royale című regényre, amely hasonló témát boncolgatott: a barátok elárulják egymást, sosem tudhatod, kiben bízhatsz, és aki ma segít neked, holnap talán a gyilkosoddá válik. Döntések sokaságát kell meghozniuk a túlélőknek, köztük időnként azt is, kinek kell önként vagy erőszakkal, de elhagynia a hajót, hogy az ne süllyedjen el.

De nem csak az óceánon való hánykolódásról olvashatunk, hanem a történet folytatását is kézhez kapja az olvasó: a bírósági tárgyaláson kiderül, hogy ki hogyan élte meg az eseményeket, ki volt az, aki gyilkosságra buzdította a társait, és ki az, aki csendes szemlélőként volt csupán jelen. A bűn és a büntetés kérdése is remekül ki van fejtve, ahogy az egyik szereplő is mondja a regényben: „aki túlélte, az nem lehet ártatlan”. Az olvasó is elgondolkodik, mit tett volna az adott helyzetben. Mielőtt bárkit is elítélünk a szereplők közül (ami mindig könnyen megy), képzeljük bele magunkat a helyzetükbe, csak és utána alkossunk véleményt a szereplőkről!

Charlotte Rogan: Mentőcsónak
Kossuth Kiadó, 2012.

(x) A kötet megvásárolható 21% kedvezménnyel az Új Könyvek webáruházban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .