Clifford Nass – Corina Yen: Az ember, aki hazudott a laptopjának

Clifford Nass - Corina Yen: Az ember, aki hazudott a laptopjának“Hogyan viselkedjünk a munkatársainkkal?” – ez lett volna a helyes címe a kötetnek, mert az eredeti meglehetősen félrevezető. Az ember ugyanis nem hazudik a laptopjának, ellenkezőleg, ráadásul a könyvben egyetlen szó sincs olyan esetről, amikor valaki a saját laptopját használta volna. Nem baj, ha egy könyv címe hatásvadász, de ha közben félrevezető, a leendő olvasókat csalódás érheti.

A szerző korábban felfedezte, hogy az emberek a számítógépeket is társas lénynek tekintik és hasonlóan viselkednek vele, mint embertársaikkal. Ezt a felfedezést arra használta, hogy pszichológiai kísérleteket végezzen úgy, hogy számítógépekkel helyettesíti az emberi résztvevőket. Nagyon érdekes választás: a számítógépet emberként kezeljük, tehát jó partner a kísérletek alanyai számára, továbbá abszolút pontos és objektív, tehát az alany saját személyisége őt viszont biztosan nem befolyásolja.

A könyvben az így végrehajtott kísérletek közül van leírva harminc. Ezek öt témakörbe vannak osztva: dicséret és kritika, személyiség, csapatépítés, érzelmek, meggyőzés – tulajdonképpen kitűnően lefedik a munkahelyen előforduló kommunikációs helyzeteket, elsősorban azokat, amelyek a közép- és felsővezetők számára fontosak. Persze az olvasó saját személyiségétől is függ, hogy melyikből mennyit tud tanulni, én például a jelek szerint dicsérni eddig is elég jól tudtam mások munkáját (…), a csapatépítésről viszont fogalmam sem volt.

A szerző minden fejezet végén röviden összefoglalja a témakörrel kapcsolatos megállapításait. A teendő ezért, hogy egyszer elolvassuk a könyvet, hogy érezzük és értsük, majd az összefoglalókat külön is kijegyzeteljük vagy kimásoljuk. Ezt így már ki lehet rakni a falra emlékeztetőnek, vagy bármilyen módon eltenni és időről időre újraolvasni, de a lényeg, hogy eszerint is kell viselkedni, ha az ember jó főnök akar lenni. A sok pszichológiai kísérlet leírása első alkalommal viszonylag unalmas, az eredményként közölt tanácsok viszont sok-sok munkatársnak és vezetőnek a hasznára lehetnek.

Clifford Nass – Corina Yen Az ember, aki hazudott a laptopjának – Amit csak egy gép árul el az emberi viselkedésről
HVG Kiadó, 2012.

(x) A kötet megvásárolható 21% kedvezménnyel az Új Könyvek webáruházban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .