Ursula Poznanski: Erebos

Ursula Poznanski: ErebosUrsula Poznanski egy nem túl eredeti ötlettel állt elő: az Erebos egy számítógépes játék, amely képes rávenni a felhasználóit olyan dolgokra, amelyeket maguktól nem tennének meg. Mint például az emberölés. Az ötlet nem új keletű – gondoljunk csak a nagy sikerű Battle Royale-ra -, de itt a megközelítés formabontó: a cybertér és a valóság összemosása remekül sikerült.

A történet eleinte kissé bonyolult, az olvasónak nagyon kell figyelnie, hogy képben tudjon maradni. Ám ahogy haladunk előre a sztoriban, úgy válik minden érthetővé. A cselekmény logikusan van felépítve, látszik, hogy Poznanski sok időt töltött a kidolgozásával, az események gyors egymásutánban váltakoznak, a nyelvezet pergős.

A történet elején bepillantást nyerhetünk a számítógépes játékok világába, ahol senki sem az, aminek valójában látszik. Az Erebos leírása részletekben gazdag, így azok is, akik soha életükben nem játszottak hasonlóval, tökéletes és átfogó képet kapnak a szabályokról és az érzésekről, amelyek eltöltik a függőket. A cybervilág azonban idővel egybemosódik a valósággal, és maga a főszereplő sem képes különbséget tenni a kettő között. Minél jobban az Erebos rabjává válik, annál agresszívabbá, türelmetlenebbé válik a valódi környezetében.

A karakterek terén igazi mestermunkáról beszélhetünk: minden szereplőnek megvan a valós és a cyber-énje is, de csupán a regény végére derül ki, hogy melyik Erebos-karakternek ki a megfelelője a mi világunkban, az olvasó pedig csak később jön rá, hogy egy-kettőre maga is rájöhetett volna.

A szórakoztatáson túl a regénynek van egy másik nagyon fontos célja: felhívni a figyelmet a játékszenvedélyre. Mindenki ismeretségi körében van legalább egy olyan személy, aki éjjel-nappal a számítógép előtt ül és különböző öldöklős-lövöldözős játékkal múlatja az idejét. Poznanski tökéletesen ábrázolja ezt a függőséget: a könyvbeli szereplők ugyanúgy megváltoznak a gépek hatására, mint ahogyan a valóságban is fenyegeti ez a veszély a játékosokat.

A kiadás szemet gyönyörködtető, és mind a fordítás, mind a borító igényes, ugyanakkor én kicsit becsapásnak érzem a külcsínt. A kötet ránézésre lexikon nagyságú, de vékonyabb lapokkal sokkal keskenyebb gerinccel ki lehetett volna adni, a margók széthúzásával, és a szellős sorközök ritkításával pedig az egész történet elfért volna 400 oldalon – 550 helyett…

Ursula Poznanski: Erebos
Pongrác Kiadó, 2012.

(x) A kötet megvásárolható 21% kedvezménnyel az Új Könyvek webáruházban!

1 comment for “Ursula Poznanski: Erebos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .