Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Alan Bradley: De mi került a pitébe?A borító Addams Family hangulatot idéz, a fülszöveg lebilincselő krimit ígér – a Flavia de Luca rejtélyei-sorozat nyitókötete izgalmas ifjúsági krimi.

A tizenegy éves Flavia nővéreivel és apjával él együtt egy ódon kastélyban. Itt talál rá a Viktória-korabeli titkos laboratóriumra, ahol remek méregkeverővé válik. Minden tudására és logikájára szükséges is lesz, ha meg akarja menteni édesapját, akit gyilkosság vádjával tartóztatnak le. A kiadó sehol nem utal rá, de ez a regény a fiatalok számára íródott, így csalódhat az, aki az egyébként remek borító és a gótikus történetleírás alapján felnőtteknek szóló krimit vár. Ennek talán az lehet az oka, hogy a fiatalok számára írt bűnügyi történetekben ritka a gyilkosság (főleg méregkeveréssel), általában eltűnt kincsek után folyik a nyomozás.

A sztori az 1950-es évek elején játszódik, így Flaviának csak a nagy „ősök” (Sherlock Holmes, Poirot és Miss Marple) technikája áll rendelkezésére, vagyis pusztán az eszére hagyatkozhat. Különös hangulatot ad ezzel az egyébként kissé morbid humorú történetnek: a válaszokat a könyvekben és a városban élő emberek között kell keresnie, ami sok munkával és fáradsággal jár (főleg autó nélkül). És habár sokszor úgy gondolja, hogy nem tud megoldást találni, mégsem adja fel, hiszen az apja jövője a tét.

Flavia és családtagjai szerethető karakterek, az undok nővérek például remek humorforrások. Kicsit zavaró, hogy Flavia mindössze tizenegy éves, ahhoz túl intelligensen viselkedik, választékosan fogalmaz, ugyanakkor épp ez adja a történet morbidságát, hogy tizenegy évesen már mérgeket kever, a kertjükben felbukkanó hullára pedig inkább kísérleti nyúlként tekint, semmint áldozatként. A nyomozás során pedig kiderül, hogy nem csak a kémiához, hanem három évtizedes bűntények összekapcsolásához is remekül ért… A hatkötetesre tervezett sorozat első része tehát remek bemutatkozó regény, ami akár a szülők számára is szórakoztató lehet, ha nem várnak túl sokat a történettől.

Alan Bradley: De mi került a pitébe?
Maxim Kiadó, 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .