Richard Hooker: MASH

Richard Hooker: MASHKisebb késéssel, 47 év után jelent meg magyarul is az Oscar-díjas film és legendás tévésorozat alapjául szolgáló regény – de legalább kiállta az idő próbáját és ma is jó szórakozást nyújt.

Az 1968-ban megjelent regény a koreai háború idején játszódik, amikor Henry Blake ezredes kérésére két új orvos érkezik a 4077. számú amerikai sebészeti frontkórházba (MASH). Sólyomszem Pierce és Duke Forrest az odavezető úton elhatározzák, hogy keményen fognak dolgozni, cserébe viszont a szabadidejüket azzal tölthetik, amivel akarják, mert túl értékesek lesznek ahhoz, hogy kirúgják őket. A könyv leginkább a szabadidejükről szól, amit ökörködéssel, ivással és a körülöttük levők szekálásával töltenek, hogy ezzel ellensúlyozzák a háború borzalmait. Pénzt gyűjtenek Jézus Krisztus aláírt fotójával, a fogorvost durva szertartással gyógyítják ki a depressziójából, focimeccset szerveznek a koreai bajnokcsapat ellen…

A regénynek nincs politikai vagy háborúellenes mondanivalója, egy-két elgondolkoztatóbb fejezete van csak. Például amikor Sólyomszemék koreai szolgálófiúját besorozzák, majd sérültként kerül vissza a kezük alá, mindent megtesznek érte, és nem csak orvosi értelemben, hanem a későbbi szakmai pályafutását is megpróbálják sínre tenni. Szintén elgondolkoztatók az orvosi beavatkozásokat leíró fejezetek. Ebben a táborban még nem kezelik hosszasan a sérülteket, csak az életüket próbálják megmenteni gyors és néha brutális beavatkozásokkal, hogy a stabilizált sérülteket továbbszállíthassák a városi kórházba. Ezek a részek segítenek megérteni, milyen stresszben dolgoznak a frontkórházi orvosok, milyen súlyos döntéseket kell meghozniuk futószalagon, és ezzel összefüggésben miért olyan fontos, hogy a szabadidejükben kellően el tudjanak lazulni.

A könyv alapján készült el 1970-ben a hasonló című mozifilm, kisebb változtatásokkal, például az orvosok a filmben nem voltak házasok, hogy ezáltal is érdekesebb kalandjaik lehessenek. A film Oscar-díjat nyert a legjobb forgatókönyv kategóriában, majd ezután 1972 és 1983 között még egy 11 évados(!) tévésorozat is készült Sólyomszem és Duke kalandjairól. Úgyhogy aki ismerte akár a filmet, akár a tévésorozatot, valószínűleg szívesen elolvassa majd az alaptörténetet könyvben is – de azok ismerete nélkül is jó szórakozást nyújt.

Richard Hooker: MASH
Könyvmolyképző Kiadó, 2015.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .