Vadadi Adrienn: Ünnepelj velünk!

Vadadi Adrienn: Ünnepelj velünkVadadi Adrienn új kötete a sorozat eddigi részeihez hasonlóan kis történeteket tartalmaz egy óvodás csoport életéről, ezúttal a csoportban tartott ünnepségekről.

A könyv a szürettel kezdődik, amelyben a csoport meglátogatja az egyik kisfiú falun élő nagymamáját és részt vesz a szüretelésben: lovas kocsin utaznak, énekelnek, esznek-isznak, megetetik a tyúkokat, diót szednek és persze szüretelik a szőlőt. A többi fejezet már az óvodában játszódik: születésnapot ünnepelnek, lesz Márton-napi libázás, Mikulás, Betlehem, Farsang, Húsvét, Anyák Napja, sőt Torkos Csütörtök is…

A mesékben minden óvodás gyerek magára ismerhet, hiszen az ovis csoportok élete többé-kevésbé mindenhol hasonló. Külön szerencse, ha néhány név is stimmel: Zsófi lányom nagyra értékelte, hogy a második fejezetben szintén egy Zsófi nevű kislány születésnapját ünnepelték, és az ő csoportjukban is ugyanúgy van Lea, Dani és Gergő is, mint a könyvben.

A kötet egyetlen hibája, hogy a szerző stílusa nincs elég jól szerkesztve, néha nehéz folyékonyan felolvasni. Túl sokszor becézgeti a szavakat: “(…) tojásokat festegetnek, színezgetnek, az óvó néni pedig egytől egyig mindet felakasztgatja a húsvétfára” – kész nyelvtörő. Az alany – állítmány – tárgy szórend sem mindig jött össze, például “A sötét utcákon sétálva, kis lámpásával világítva az óvó néni csendesen énekelt”. Lassan kell olvasni, és menet közben egyszerűsíteni a mondatokon, úgy kellemesebb és érthetőbb a gyerekek számára.

A nagycsoportos óvodás lányomnak mindenesetre bejött, estéről estére kérte az új részeket, sőt számon tartotta azt is, másnap mi fog következni. A történetekről beszélgetni is lehet, például ők hogyan ünnepelték ugyanezt az oviban, minek öltözik majd farsangra, mik az Adj király, katonát szabályai és így tovább. Aki kedvet kapott, elolvashat egy történetet a sorozat korábbi kötetéből: Szent állat a bodobács, vagy belelapozhat konkrétan ennek a kötetnek az első néhány oldalába is.

Vadadi Adrienn: Ünnepelj velünk!
Pagony Kiadó, 2015.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .