A napok iszkolása – Magvető notesz, 2016.

A napok iszkolása - Magvető Notesz 2016.Ha belépünk akár egy könyvesboltba, akár papír-írószer üzletbe, hegyekben állnak előttünk a különböző noteszek. Különös, hogy még a digitális korban is töretlen népszerűségnek örvendenek, és közel sem mindegy, milyen az a könyv, amely egész éven át elkísér bennünket. Noteszt választani annyi, mint életérzést választani: mutasd a naptárad, s megmondom, ki vagy; madarat tolláról, embert naptáráról. A napok iszkolása a könyvszerető olvasó notesza szeretne lenni.

A kiadvány preambuluma szerint nem csak az író ír, hanem a szerkesztő is – a Magvető Kiadó szerkesztői konkrétan egész nap jegyzetelnek, ezért a kiadó munkatársai régóta beszélgettek arról, milyen lenne számukra az ideális zsebnaptár. Olyan, amelyben nem csak meg lehet találni a legfontosabb könyves információkat, hanem még a számukra kedves szerzőktől is elfér néhány sor. Mivel ilyesmit még nem lehetett kapni, elkészítették, a kiadó szerzői pedig örömmel adták a kézirataikat hozzá. Szokatlan, de ennek a naptárnak még címe is van, mégpedig roppant találó, ami nem csoda, hiszen Esterházy Péter adta: A napok iszkolása.

Mit tartalmaz pluszban ez a naptár, amit más határidőnaplók nem? Először is megtalálhatjuk benne a Magvető Kiadó 60 éves történetének (1955-2015) fontosabb mérföldköveit. Néhány érdekesség: 1200 szerző 8712 könyve jelent meg és kelt el, több mint 100 millió példányban ez alatt a 60 év alatt, a rekorder pedig Esterházy Péter, akinek eddig 36 könyve jelent meg a kiadó gondozásában. Találunk aktuális információkat, 2015-ös sikerlistát és a kiadó szerzőit ABC sorrendbe szedve. Azután a budapesti és környékbeli Líra könyvesboltok listáját, a fontosabb antikváriumokat, az irodalmi folyóiratok és online irodalmi folyóiratok elérhetőségét, de a címlistába bekerültek a könyvtárak, múzeumok, galériák, színházak, klubok, koncerttermek címei is, természetesen telefonszámokkal együtt.

A notesz elején tizennégy, jegyzetek számára szabadon hagyott vonalazott oldal után kezdődik a tulajdonképpeni naptár: minden hétre három oldal jut (hétfő-kedd, szerda-csütörtök, péntek-szombat-vasárnap). Minden hét címoldalán egy magvetős szerző (általában) kézírásos sorai állnak, s minden héten találunk egy másik szerzőtől rövid idézetet is arcképpel, és az idézetet tartalmazó kötet megjelölésével együtt. A naptár tartalmazza az ünnepeken túl a fontosabb alkalmakat, világnapokat (elsősorban persze a témába vágóakat) kis rajzzal is illusztrálva.

A napok iszkolása korrekt zsebnaptár, minden tud, amit egy határidőnaplónak tudnia kell, de eleget tesz annak a küldetésének is, hogy a könyvszerető embert az irodalom ezentúl mindenhová elkísérje. Itt az év vége, ideje megvásárolni a 2016-os naptárakat és idén először már a Magvető könyvnotesze is a választék részét képezi. Olvasók, könyvszeretők, irodalombarátok választhatják akár ezt is, különlegessége okán karácsonyi ajándéknak sem utolsó.

A napok iszkolása – Magvető notesz 2016.
Magvető Kiadó, 2015.

1 comment for “A napok iszkolása – Magvető notesz, 2016.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .