Rob Thomas – Jennifer Graham: Az ezer dolláros bikinivonal (Veronica Mars-sorozat, 1. rész)

Veronica Mars - Az ezer dolláros bikinivonalHabár a legtöbb tévésorozatot egyre csak nyújtják a nyereség reményében, a Veronica Mars végül remek lezárást kapott a mozifilmmel. A vérbeli rajongók örömére azonban ez a regény pont onnan folytatódik, ahol a film véget ért.

Veronica Mars, az éles eszű, vakmerő magánnyomozó lány otthagyta New York-i ügyvéd karrierjét, hogy visszaköltözzön Neptunba. Mivel apja, a volt seriff épp egy balesetet követően lábadozik, átveszi a Mars Nyomozóiroda vezetését, miközben Skype-on tartja a kapcsolatot párjával, Logannal, aki még mindig a tengerészetnél szolgál. Veronica nehéz helyzetben van, mivel házastársi félrelépések és biztosítási csalások felderítéséből nem könnyű fenntartani az irodát, és még a barátnője, Mac, a “technikai munkatárs”, azaz hacker bérét is fizetnie kellene. Amikor azonban a tavaszi szünet alatt a Neptunban bulizó fiatalok közül eltűnik egy lány, őt kérik fel a nyomozásra, mivel a hatóság nem hiszi, hogy komolyabb dolog történt, mint hogy a lány egy barátjánál józanodik, vagy éppen összejött valakivel és elszöktek néhány napra.

Már a könyv elején nyilvánvaló, hogy aki nem ismeri a sorozatot, vagy legalább a filmet, nem sokat fog érteni a könyvből. Minimális utalás van csak az előzményekre, ami ahhoz elég, hogy a rajongók felelevenítsék a korábban történteket, de a regény csak azok folytatásaként igazán élvezhető. Veronica felnőtt, érettebb személyiség lett, már nem olvad be olyan könnyen a bulizó egyetemisták sorába. Más a stílusa is, mint a sorozatban: természetes, hogy a korral komolyodott, de a szarkasztikus humorát és könnyedségét jó lett volna meghagyni, mert így a regényben nincs meg az az energia és humor, ami a sorozatot szerethetővé tette.

De még így is élvezhető a történet, akad benne jó pár poén és jól megírt a fordulat, ráadásul nagyszerűen feleleveníti a szereplőket. Mert persze visszatér Wallace, a másik jó barát, Weevil, aki motoros bandatagból családapává vált, valamint Dick, akit csak a bulik és a nők érdekelnek.

Veronica pedig beleveti magát a nyomozásba, de miután egy újabb lány is eltűnik, már a hatóságok, azaz Lamb seriff is nagyobb befolyást szeretne az ügyben, mert az esetek már Neptun idegenforgalmára is rossz hatással vannak. Bár a legtöbb fiatalt nem igazán érdekli a két lány esete, ugyanúgy folytatódik a bulizás, pláne, ha erre egy milliomos villájában van lehetőségük… Még azok a furcsaságok sem rettentik el őket, amelyek a beléptetésnél zajlanak, és aki tud is róla, hogy kik szervezik a legnagyobb bulikat, nem foglalkoznak vele.

Veronica persze a legtöbbször csak szerencsével tud elmenekülni a saját merészsége okozta galibákból, és feltűnik Veronica anyja is, aki újabb sebeket piszkál fel, és egy családi dráma is történik, ami tovább nehezíti a lány életét. A rejtély pedig nagyon jól van felépítve, mert amikor azt hinnénk, hogy tudjuk, mi történt, jön egy újabb csavar, majd még egy… Az írópáros nagyon jó folytatást írt, minden rajongónak érdemes elolvasni! A könyvnek pedig angolul már második része is van, reméljük, hogy az is megjelenik majd magyarul is!

Rob Thomas, Jennifer Graham: Az ezer dolláros bikinivonal (Veronica Mars-sorozat, 1. rész)
Könyvmolyképző Kiadó, 2015.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .