Astrid Lindgren: Háborús napló 1939-1945

Astrid Lindgren: Háborús naplóA második világháború története egy svéd családanya, a Harisnyás Pippi későbbi szerzőjének naplójában, személyes történetekkel is kiegészítve.

Astrid Lindgren a naplójában rögzítette a második világháború eseményeit, amelyeket elemzett és kommentált is. Az események megértésében segítette, hogy a háború alatt a svéd postán dolgozott mint cenzor, így magánemberek levelezéseiből is sok háttérinformációval rendelkezett, sokszor személyesebb és érzékletesebb információkkal, mint az újsághírek. A naplóba a fontosabb újságcikkeket is beragasztotta, ezek azonban a magyar kiadásban sajnos csak egy-két illusztráció formájában jelentek meg, ez sokat elvesz a mondanivaló teljességéből.

A szerző végig reálisan tekint a háborúra, elborzadva sorolja a gonoszságokat és borzalmakat, amelyek történtek, egyben hálás, hogy Svédország kimaradt belőle, és az ő országában végig béke maradt. Felsorolja a nehézségeket, a jegyre adott ételektől kezdve az árak emelkedéséig, de pontosan tisztában van azzal, mennyire szerencsés akár a környező országok lakóihoz képest is.

A napló a magánélete főbb eseményeit is tartalmazza, de Harisnyás Pippi rajongóinak nem hiszem, hogy a napló különösebben érdekes lenne. Ebben a könyvben csak mellékszál, hogy a szerző kislánya többször betegeskedik, és hogy a betegágya mellett mesélt Harisnyás Pippi-történeteket végül leírja és megpályáztatja egy svéd kiadónál. Az is kiderül, de szintén csak mellékszál, hogy a férje többször megcsalja ezekben az években, ami miatt később tönkremegy a házasságuk és el is válnak egymástól.

A könyv valódi értéke a második világháború leírása és véleményezése sajátos szemszögből, kiváló íráskészséggel, a sajátos svéd helyzet bemutatásával.

Astrid Lindgren: Háborús napló 1939-1945
Móra Kiadó, 2017.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .