Jonathan Stroud: The Empty Grave (Lockwood & Co-sorozat, 5. rész)

Jonathan Stroud: The Empty GraveAz utolsó rész tartalma túlságosan kiszámítható az előzőek alapján: a legnagyobb veszélyt nem a halottak, hanem az élők jelentik a csapatra, az egyetlen kérdés, hogy a Lockwood & Co megússza-e veszteségek (halottak) nélkül, hogy szembeszáll Marissa Fittes szellemével…

A nyitó jelenet szokás szerint egy klassz szellemvadászat, a csapat ezúttal Marissa Fittes sírját akarja felnyitni, hogy ellenőrizzék, a nő holtteste és szelleme a helyén van-e. A Koponya benyögi az egész sorozat egyik legjobb poénját… a holttest viszont természetesen nincs a helyén, a csapat természetesen mégis veszélybe kerül, és természetesen ezúttal is a Koponya húzza ki őket a bajból.

A kötet első fele ezután Anthony Lockwood lelkivilágáról szól – a fiú magával viszi Lucy-t a szülei és a testvére sírjához, ezzel közelebb engedi magához a lányt – a Koponya pedig mindkettejükről kimondja, amit úgyis tudtunk már. Majd amikor a csapat kap egy szellemirtós megbízást egy színházban, ott ismét előkerülnek mind Lucy, mind Lockwood érzelmei.

A szerző ezután rátér a sorozatban aprólékosan felépített konfliktus megoldására: a csapat betör az Orpheus Society székházába információkért, majd George és Lockwood lényegében meg is oldja mind Lockwood szülei halálának, mind Marissa Fittes működésének, mind a túlvilágról visszatérő szellemeknek a rejtélyét. A végső összecsapás viszont még hátravan: Marissa Fittes emberei megostromolják Lockwood házát, menekülőút pedig csakis a Túlvilágra vezet…

Az utolsó rész megmagyarázza és lezárja a sorozatban felvetődött összes lényeges kérdést, nincs elvarratlan szál. Ugyanakkor különösebb fordulat vagy meglepetés sincs, a harmadik és negyedik részben már minden ötlet szerepelt egyszer. Szerelmi dráma sincs – a szerző távoli utalások szintjén összeköt néhány szereplőt, de ezt is eléggé fantáziátlanul. A szokásos két-három poén persze jó, de a történet alapvetően csak végighalad a korábbi részekben kijelölt úton, én több és fantáziadúsabb fordulatot vártam volna az utolsó résztől.

Jonathan Stroud: The Empty Grave (Lockwood & Co-sorozat, 5. rész)
Disney – Hyperion, 2017.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .