Jonathan Stroud: The Creeping Shadow (Lockwood & Co-sorozat, 4. rész)

Jonathan Stroud: The creeping shadowA negyedik rész szerencsére már nem Lucy nyavalygásáról szól: főhősünk visszatér a Lockwood & Co-hoz és együtt harcolnak tovább úgy a szellemek, mint a gonosz emberek ellen.

Az előző rész végén Lucy elhagyta Lockwoodékat és szabadúszó ügynök lett, ennek megfelelően a könyv eleje a szabadúszó lét örömeiről szól. Szabadon megválogathatja, kivel és milyen ügyeken kíván dolgozni, de természetesen egyik csapat rosszabb a másiknál. Egyre kifinomultabbak viszont Lucy érzékei: egyre élesebb a hallása és egyre jobban bele tudja magát érezni a szellemek helyzetébe.

Természetesen nem sok telik el a könyvből, mire Lockwood bekopog Lucy ajtaján… A szerző humora a régi: Lucy alsóneműi egy csomagban ki vannak rakva a küszöbre, a szobája rendetlen, ő maga pedig ápolatlan és kialvatlan… Lockwood felkéri, hogy a nagy hatalmú Penelope Fittes kedvéért egy munka erejéig ismét csatlakozzon hozzájuk, amire Lucy természetesen igent mond.

Innentől a könyv összességében nem sok újat hoz, de a szerző egy-egy aprósággal ügyesen felfrissítette a már ismert összetevőket. Illegális szellem-tárgy kereskedők elrabolják Lucy-tól a koponyát, mire a Lockwood & Co. ismét belopakodik egy illegális árverésre, hogy visszaszerezze. Klassz új helyszínek vannak: egy föld alatti metró- és vasútállomás, majd később egy felkérés nyomán egy kis vidéki falucska, amelynek szomszédjában a Rotwell ügynökség titokzatos kutatóállomást állított fel. A legnagyobb ellenségek természetesen most sem a szellemek, hanem az emberek, köztük az ügynökségek nagy hatalmú vezetői. De legalább Lucy most már jól kijön Holly-val, sőt egy félelmetes szellemet látva Lockwood egyszer megfogja a kezét(!), így szerencsére sokkal kevesebbet szenved és nyavalyog. Új csapattag is frissíti a történetet: Kipps csatlakozik hozzájuk, aki bár elmúlt 20 éves, egy speciális szemüveg segítségével továbbra is látni tudja a szellemeket. A fiatalok érdekes új felfedezéseket tesznek a szellemek világával kapcsolatban is, és persze mindenféle elképesztő kalandokba keverednek.

A könyv vége egy felkavaró, egyben a könyv különleges univerzumát tekintve is elgondolkodtató cliffhanger az élőkkel és holtakkal kapcsolatban – várhatunk egy ideig ismét, amíg a következő részben minden magyarázatot nyer.

Jonathan Stroud: The Creeping Shadow (Lockwood & Co-sorozat, 4. rész)
Disney-Hyperion, 2016.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .