George R. R. Martin (szerk.): Hamiskártyások (Wild Cards-sorozat, 18. rész)

George R. R. Martin: Hamiskártyások (Wild Cards 18. rész)A tizennyolcadik részében járunk, hatvan évvel a vírus megjelenése után, amikor divatos valóságshow-t szerveznek ászok számára. Ezzel egy időben Egyiptomban népirtás és háború kezdődik, amit a lelkiismeretes ászok sem hagyhatnak figyelmen kívül…

Érdekes választás volt a Libri Kiadótól, hogy a Wild Cards-sorozatot az első rész után ne a másodikkal, hanem a tizennyolcadikkal folytassák. Annyiban jogos, hogy az első részen kívül a szerkesztők szerint is ez a másik, amivel érdemes lehet elkezdeni a sorozatot, ez is egy jó belépési pont. Viszont amíg a honlapon látszik, hogy ez a 18. rész, magán a köteten sehol sincs jelezve – internetes keresés nélkül később nehéz lesz sorba rakni őket a polcon… Ráadásul aki az első részt már olvasta, annak meglepő lesz, hogy a történet csak jó hatvan évvel később folytatódik, amikor a jokerek és az ászok már az egész világon megszokott tagjai a társadalomnak – hát persze, tizenhat rész közben kimaradt…

A lényeg, hogy a kétezres években járunk Irakban, ahol egy ász bérgyilkos megöli az iszlám kalifátus vezetőjét. Majd hirtelen ugrunk Los Angelesbe, ahol egy amerikai tévécsatorna valóságshow-t szervez ászoknak az Amerikai Hős megtalálására. A könyv témája félig az amerikai valóságshow, félig a fenti gyilkosságot követő egyiptomi népirtás és háború.

A könyv első fele a valóságshow-k szokásos paneljeit mutatja be: a versenyzők múltját, személyiségét, ahogy csapatokba sorolják őket, ahogy megismerik egymást, szexelnek, utálkoznak és lassan csapatokká kovácsolódnak. Aki látott már tévében valóságshow-t, sok újat nem talál majd a könyvben, az egyetlen különbség, hogy itt jópofa képességekkel rendelkező ászok a versenyzők, és a kihívások megoldása is emberfeletti képességeket igényel. Huszonnégy versenyző van, és a könyv a Wild Cards szokásos nyugodt tempójában elidőz egy-egy versenyzőnél, illetve személyes drámájánál. Van híres rocksztár, újságírónak készülő megfigyelő, halálos csapásokat osztani képes jócsaj, egy ász nő csak itt ébred rá, hogyan tudja igazán jól használni a képességét, másvalaki személyes kihívásokkal küzd – a casting jól sikerült, a történetek jók, de elég fura könyvben olvasni egy valóságshow-ról.

A kötet felénél a versenyzők rájönnek, hogy Egyiptomban népirtás zajlik, és az egyik szervező el is megy oda Élő Istennek, illetve harcolni, majd az első ászt sorban követik a többiek. Sem az ENSZ, sem az Amerikai Egyesült Államok, sem a NATO, sem más ászok nem mennek az egyiptomi népirtás ellen harcolni, pont csak az Amerikai Hős című valóságshow versenyzőiben ébred fel a küldetéstudat, hogy a kamerák elől Egyiptomba menjenek háborúzni – rendben…

A logikátlanság ellenére a hősök kalandjai változatosak, izgalmasak. Egyiptomban eleinte csak kisebb gonosztevőkkel számolnak le, de később megérkezik a komplett egyiptomi hadsereg, az új iszlám vezető, a vele harcoló rettenetes ász, és közben kémek kémkednek, ügynökök kavarnak és a hősök még szerelmesek is lesznek egymásba.

Az egyes fejezeteket más-más szerzők írták (George R. R. Martin írta az egyiket), de a stílusuk megkülönböztethetetlen, abszolút egységes, igaz, a fordító közös volt. A mesélés stílusa nyugodt, gördülékeny és olvasmányos, viszont a kötetben öt durva elütést is találtam.

Rendkívül szórakoztató könyv, és tényleg érdemes lehet ezzel kezdeni a sorozatot. Már a borítója is klassz: Lohengrin a fehér páncéljában, a kardjával, és a motorral, amivel Egyiptomban közlekednek, az országot jelképező Szfinx előtt – pont olyan különleges és pihent agyú a kép, mint a kötet tartalma. A sorozat angolul 24 résznél jár, magyarul ez még csak a második volt, remélem, minél tovább eljut vele a kiadó – érdemes megismerkedni vele.

George R. R. Martin (szerk.): Hamiskártyások (Wild Cards-sorozat, 18. rész)
Libri Kiadó, 2017.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .