George R. R. Martin: A Fekete Lap napja (Wild Cards-sorozat, 3. rész)

George R. R. Martin - A fekete lap napjaA harmadik rész felépítése megint új: mindössze 24 óra történetét meséli el, a szereplők között gyorsan váltogató fejezetekben.

A Fekete Lap napja nagy ünnepség minden évben Jokertownban: az emberek más városokból is ideérkeznek fesztiválozni, mulatni. Óriási a felfordulás, rengeteg ember mászkál az utcákon, a politikusok beszédet mondanak Rakétakölyök emlékművénél. Ezt a jelképes időpontot választotta ki az Asztronómus (aki az előző rész végén nem halt meg, csak eltűnt), hogy bosszút álljon.

A regény ismét sok szálon halad előre, folyamatosan váltakozva meséli el a szereplők egy-két óráját. A fejezetek rövidek, mire képbe kerülünk és történik valami, már váltunk is tovább. Két fő történetszál gabalyodik össze: az egyik az Asztronómus bosszúja, a másik Kien tábornok ellopott naplójának a sorsa. Az első viszonylag egyértelmű, a naplóval viszont a fél városnak vannak különböző egyedi céljai, csak győzze követni az olvasó, ki mit akar csinálni vele. De szerencsére érthető az egész első olvasásra is, a gyors váltások ellenére is világos marad, hogy ki mivel foglalkozik éppen és miért.

A főszereplők is ugyanazok, mint az előző részekben: Fortunato képességeit a maguk teljességében csodálhatjuk, Tachionnak főleg a szerelmi élete a téma, Spector pedig bármilyen rettenetes gyilkos, muszáj sajnálni azért, amit az Asztronómus készül tenni vele… Az Égi Ászok éttermet vezető Hiram is főszereplővé lép elő, és őt is szerettem, érdekes a személyisége és a története is. Csőgörény és Jack párosát viszont untam: Jack a regény nagy részében egy krokodil, aki csak zabálni akar, Csőgörény személyisége pedig érthetetlen, nem sok értelme látszik annak, amit csinál.

Az ünnepség során aztán fesztiválozik a város, az ászok kergetik az Asztronómust és a naplót, alkudoznak, betörnek és így tovább. Végig fennmarad az az izgalmas kérdés, hogy a főszeplők közül kit mernek kinyírni a szerzők – mondjuk a megoldás elég lapos lesz a végén. De könyv egésze a szokásos hangulatot hozza, a történet fordulatos, sok a szex, a gyilkosság és a kaland – jól sikerült a harmadik rész is.

George R. R. Martin: A Fekete Lap napja (Wild Cards-sorozat, 3. rész)
Libri Kiadó, 2019.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .